Nya paradisön: Réunion

I vår öppnas Mauritius franska grannö Réunion för svenska charterturister

1 av 9
Sexårige Simon Säll var helt fascinerad av att springa på de stelnade lavaströmmarna och klättra i vulkaner. Här badar han i ett av Réunions svalkande vattenfall.
RESA

Tropiskt klimat.

Västeuropeisk effektivitet.

Vulkaner, vattenfall och garanterat café au lait till frukost.

Där har du Ile de la Réunion - Mauritius nästan okända franska grannö.

Réunion är Frankrike i tropikerna - rätt igenom. Ön är alltså ingen koloni utan ett franskt "landskap", bara lite längre bort från Paris än till exempel Normandie.

Och med ett annat klimat. Med start 1 april börjar arrangören Trivselresor med paketresor till den franska ön.

Réunion rymmer mycket - från chica huvudstaden S:t Denis med modebutiker och restauranger och nattliv till vulkaner och allehanda äventyrssporter.

På den här lilla ön med en omkrets av ca 20 mil finns 3 000 meter höga berg. Följden blir de mest dramatiska formationer av bergsryggar, djupa dalar och raviner.

Det finns tre utdöda vulkankratrar och en levande. I alla de tre döda kratrarna bor människor, och en av dem, Mafate, når man bara till fots eller med helikopter.

Där är bergen alltför hisnande för att man ska kunna bygga vägar, trots att vägbyggnadskonsten på ön är minst sagt väl utvecklad. I de två andra döda kratrarna, Salazie och Cilaos, finns hela städer och dit kan du åka bil.

Den levande vulkanen, La Fournaise, är en av världens mest aktiva, med utbrott i stort sett varje år. Ibland flera gånger per år.

Réunion är en liten ö, men har många olika klimat.

Den östra kusten är torr och varm. Det är där man finner sandstränderna. Den norra är blötare, frodigare. Varje vulkankrater har sitt eget mikroklimat.

Överallt på Réunion ramlar man på vattenfall. Hisnande vattenfall, plaskande vattenfall, vattenfall som faller ner i paradisiska klarblå pooler och små sipprande vattenfall som strömmar ner på biltaket.

På ön bor 750 000 människor, så bitvis är det tättbefolkat. Fördelen är att det aldrig är långt till närmsta Café Bar där man kan få lunch för en billig peng. Annars är prisläget detsamma som i moderlandet Frankrike.

Nackdelen är förstås att det kan vara trångt och det finns enormt mycket bilar. Men bergen har sett till att det inte finns och aldrig kommer att finnas mänskliga boningar överallt.

Réunion är ett stort turistmål, men bara för fransmän. Det går inrikesflyg från Paris varje dag. Turister från andra delar av världen är lätt räknade.

Det är en liten nackdel med Reunion: Kan man ingen franska har man det inte lätt. Men naturen, klimatet och allt det andra överskuggar med råge detta lilla problem.

[email protected]

Guide/Réunion

Åka hit

Ille Wiklund/text och foto