Medelhavet på egen hand

Tema Spanien & Italien

RESA

Charter är inte alltid bästa vägen till en billig semester vid Medelhavet. Tack vare de nya lågprisbolagen kan

du hitta mycket prisvärda flygbiljetter söderut.

Lägg till friheten att själv välja exakt hur och var du

vill tillbringa din ledighet: lata dagar i solen, skutta

omkring i bergen, flanera i staden...

Resa tipsar om nio olika sätt att resa och bo på Spaniens Solkust och Italiens Riviera i sommar. 

Spanska Andalusien är så mycket mer än charterorter med rader av solparasoller, golfbanor och svenska köttbullar. Bara en timmes bilfärd från Málaga hamnar du i ett bergslandskap med små mysiga vitkalkade byar som klättrar utefter klippkanten. I bergsbyarna El Borge, Comares och Alcaucín i Axarquia, för att bara nämna några, flyter du snabbt in i bylivet. Du blir varmt mottagen och din bergsbysemester blir en oförglömlig upplevelse som du inte behöver dela med tusentals andra.

I Alcaucín bor bara 770 invånare och kommunens angelägenheter görs upp i baren. Jo, det är ju där många samlas på siestan. Så självklart hämtar borgmästaren in bybornas åsikter just där.

Mellan Nerja och Almeria är det inte svårt att hitta sin egen lilla badvik eller klippa. Här ligger också små fiskebyar som ett pärlband efter kusten. Att åka kustvägen från Nerja mot Almeria genom små byar och utefter klippkanter är en fantastisk upplevelse. Restaurangerna, ”ventas” (vägkrogar) och”chiringuitos” (enklare serveringar), har alla sina egna specialiteter. Prova gärna husets ”cazuela de pescado” (fiskgryta), du blir sällan besviken!

Tack vare mikroklimatet liknar den här delen av Andalusien en tropisk fruktträdgård. Här odlas mango, chirimoya, avokado och bananer.

De kustorter väster om Málaga som bäst lyckats behålla sin spanska karaktär är San Pedro de Alcántara, Estepona och Manilva. Hit har charterturismen ännu inte nått i större utsträckning.

Ta god tid på dig och välj med omsorg dina inköp i ”hålet-i-väggen”-butikerna. Det är hos slaktaren, fisk- och grönsakshandlaren som du får de allra bästa tipsen om hur du bäst upptäcker deras hemstad.

Hit åker man för det himmelsblå havets skull

Fler Medelhavspärlor

Eva Österlind