Vila ut på italiensk lantgård

På Sicilien kan du njuta av vin, mat och naturupp- levelser

1 av 3
Mandelträd på Monaco di Mezzo.
RESA

Trött på opersonliga hotellrum? Längtar du efter stillhet och tystnad på semestern?

Boka in dig på lantgård.

Resa åkte till Sicilien och fann borgrum, ekologiskt odlad mat och svindlande landsbygd.

I sex år har Ettore Pottino och brorsan Vincenzo haft restaurang och hyrt ut rum i släktgården Monaco di Mezzo, knappt två timmars bilfärd från Palermo.

Det var nödvändigt för att den borgliknande huvudbyggnaden från 1700-talet inte skulle förfalla. I Italien får man nämligen bidrag för att driva agriturismo - lantgårdsturism. Landet har omkring 3 000 lantgårdar som hyr ut rum.

- Agriturismen är väldigt viktig för att bibehålla lantbruket på Sicilien. Det är svårt att odla i bergen, säger Ettore Pottino.

Kullarna böljar fram och tillbaka och åkrarna ligger torra i snäva vinklar. Här odlas ekologiska oliver, sallad, broccoli, sparris, tomater och fänkål. Bland annat. Grönsakerna används bara i restaurangköket på gården. Lägg till kor, får och grisar och måltiden är komplett. Under middagen går det snabbt att räkna ut vilka grönsaker det är säsong för.

Som antipasto - förrätt - får vi friterade broccolibollar, aubergineröra, broccoliomelett, ost, salami och oliver. Pastan serveras med aubergine i tomatröra och färska mandlar eller med broccolisås. Huvudrätten består av hemgjord korv, sallad och faktiskt potatis. Karaffer med vin från gården intill står på bordet.

På agriturismon går det inte att välja vilken mat man vill ha. Köket serverar det som finns för dagen, så det gäller att inte vara kräsmagad.

Mörkret faller snabbt. Efter middagen finns inte mycket mer att göra än att dra sig tillbaka till rummet. Kanske är det lika bra - att hinna upp och se morgonljuset sprida sig över kullarna är en skönhetsupplevelse man ogärna missar.

Fakta/Monaco di Mezzo

Här hittar du guldkornen bland Europas gårdar

Boka på nätet

Nina Jakobson