Lyft blicken bortom Sunny Beach

Sol, mat, vin - här finns allt i överflöd, men ändå lever öststats- känslan kvar

1 av 4 | Foto: Sara Ringström
Den gamle mannen matar sin get med majskorn på landsvägen mellan Baltjik och Albena.
RESA

Bulgarien rustar och hoppas på framtiden. Här flödar solen generöst på vita stränder. Det är barnvänligt. Mat och vin i överflöd. Allt finns - till mycket låga priser.

Nu strömmar chartersvenskarna hit i tiotusental. Som utländsk turist har du aldrig haft det bättre vid Svarta havets kust.

Det är länge sedan murens fall.

Det är mer än tio år sedan Bulgarien slutade leva i ett socialistiskt paradis som aldrig fanns.

Jag får ändå en känsla av att landet vill vara kvar en stund bakom Rökridån - under mottot "kom gärna hit, men titta inte så noga".

För det är skräpigt. Nedgånget. Ruffigt. Åsneskjutsar på smala och spruckna asfaltvägar. Ett politiskt och socialt landskap med skarpa gränser. Den spontana känslan kan överrumpla förstagångsbesökaren i ett traditionellt semestergetto.

- Det här är ju fängelsesemester! utbrister fotografen Sara Ringström häpet och blickar ut över Golden Sands.

En spikrak och lång strand. Parasoller. Barer. Restauranger. Krimskrams. Öl. Pizza. Kaffe. Glass. Kasino. Glittriga shower och öststatsstukets varietédekadens. Gigantiska hotell - hotell som betongbunkrar, hotell med fasad i färg, hotell som byggs om, hotell som nybyggs. Allt omgärdat av staket med en centralentré.

- På kvällarna är stämningen vild och crazy, säger Jordanka Peeva, 28, hotellreceptionist. Men då är jag inte kvar här.

Jordanka åker hem, några kilometer bort. Inga bulgarer bor i Golden Sands för det här stället är byggt för turister och stället existerar egentligen bara maj månad till slutet av september.

- Vi bulgarer brukar säga att det finns ett tåg för varje passagerare, säger vår ciceron Tony Sjisjkov och ler.

Han menar: om du tröttnat på sol och bad, virkade dukar, disko och folkdans - då kan du jaga och fiska i vilda bergstrakter eller besöka fascinerande kloster, strosa omkring i småstadscharm i Nessebar och Sozopol eller känna på högre puls i Varna.

Här och var är det chict. Trendiga barer. God mat. Goda viner. Exklusivt mode. McDonalds, Pizza Hut och Kentucky Fried Chicken. Snickers, Mars och Magnum i glassdisken. Coca-Cola, Sprite och Fanta, Heineken, Carlsberg och Amstel i kylen.

Det var annat förr.

Kommer att tänka på min gamle polare Peter Panov.

En dag såg han ovanligt finurlig ut. Så sa han med stadig röst:

- Hundra kronor om du kan räkna upp sex städer i Bulgarien!

Hmm ... Jaha. Okej.

- Sofia, Varna, Plovdiv ... och ... och ...

Där var det stopp. Tvärstopp.

Det här hände våren 1994.

Vi satt i Stockholm och planerade en lång sommarvistelse i hans hemland Bulgarien.

Jag hade varit där flera gånger tidigare, men alltid på hösten eller vintern och hela tiden när kommunistpartiets hustomte Todor Zjivkov lät landet förfalla. Jag fick tillfällen att glutta bakom nomenklaturans järngrindar i Bojana vid foten av berget Vitosja utanför huvudstaden Sofia. Men jag längtade inte ens efter att ta mig vidare ut på vischan. Än mindre att plugga stadsnamn.

Det straffade sig vid ett nytt försök.

- Sofia, Varna, Plovdiv ... javisst, Burgas! ... och ... och ...

Tvärstopp igen.

Peter Panov behövde aldrig ta upp någon hundralapp.

I juni -94 åkte vi i väg och i Sofia väntade ett helt gäng vänner.

Mot Svarta havet.

Till Sozopol.

Jag föll pladask för charmen och skönheten hos den gamla kulturstaden. Sol och bad hela dagarna. VM-fotboll på tv och hålligång hela kvällarna. Sverige spelade fantastiskt. Bulgarien var nästan lika bra. Vinet flödade vid långborden på bakgårdarna till husen där värdfamiljerna dukade upp dignande bord och den hemmagjorda snapsen, rakia.

Vännerna lärde mig stadsnamn och jag har senare besökt dem alla: Nesebar, Baltjik, Ruse, Pleven, Sliven, Kazanluk, Dimitrovgrad, Stara Zagoro, Plovdiv, Melnik, Pernik.

Sakta och mödosamt reser sig i dag dessa bulgariska platser och hela samhället i sina stapplande steg i ett närmande till västra Europa.

Men du som åker till Bulgariens solkust nu - lyft blicken bortom turistbunkrarna Sunny Beach, Golden Sands och Albena.

Besök några närliggande samhällen och lägg deras namn på minnet.

Sedan kan du hoppas på att någon person ska erbjuda också dig 100 kronor om du kan rabbla namnet på sex bulgariska städer.

100 spänn räcker nämligen långt i Bulgarien.

Än i dag.

Bulgarien från A till Ö

Mer om Bulgarien:

Sture Olsson