Hans jobb: gentleman på världens hav

"Mack" tar hand om ensamma kvinnor på lyxkryssningar

1 av 2 | Foto: Lina Olsson
M/S Marco Polo på besök i Stockholm. Peter "Mack" har hunnit med en och annan dans under de sju år han varit gentleman host på olika lyxkryssare.
RESA

Peter Maciejewski, 65, står på lyxkryssaren Marco Polos akterdäck.

Han är klädd i smoking och lackskor. Klädd för ännu en dag på jobbet.

Peter "Macks" uppgift: att ta hand om alla ensamma damer ombord.

- Men stopp, det handlar inte om något prasslande i hytterna eller oanständiga inviter, säger Peter Maciejewski, med stadig röst.

Han är engagerad av det amerikanska företaget The Working Vacation, som med sitt The Gentlemen Host-program värvar världsvana män som följer med på lyxkryssare över världen.

Många reser ensamma

- Många äldre damer reser ensamma, men uppskattar en trevlig konversation, en dans efter middagen eller en värd vid bordet. Våra gentlemän är viktiga personer och "försäljningsargument" i kryssningsbranschen, säger David Lawton.

Han är kryssningsdirektör på Orient Lines och har arrangerat vårt möte med Peter Maciejewski när fartyget M/S Marco Polo kommer med sina 800 passagerare till Stadsgårdskajen i Stockholm.

- Mitt polska efternamn kan nästan ingen amerikan uttala. Jag är född i Chicago och redan som liten kille kallades jag Peter "Mack", säger han.

Framför mig har jag alltså en man som hyllar pojkscouternas etik, besitter charmörens yttre attribut och har ett fotarbete som Fred Astaire.

Hårda uttagningar

För att bli antagen som gentlemannavärd måste de som söker klara noggranna tester och efterforskningar i den privata bakgrunden. Det hårdaste provet är dansen. De måste behärska foxtrot, cha-cha, swing, vals, wienervals, rumba, tango, samba, two-step, quickstep, merengue, salsa och polka.

- Jag läste en annons i lokaltidningen hemma i Phoenix, Arizona, för sju år sedan. Man sökte gentlemän som ville kryssa på världshaven. Jag har gjort otaliga kryssningar sedan dess, säger Peter "Mack".

Hans första kryssning gick till Karibien, ombord på Regency.

- Jag skilde mig för 15 år sedan. Jag har tre döttrar och tre barnbarn i Chicago. Men jag lever ensam och har frivilligt pensionerat mig från jobbet som försäljare av tryckpressar. Det här är ett underbart sätt för mig att få resa. Och ärligt talat, jag skulle aldrig ha råd att resa runt i världen på något annat sätt.

Peter "Mack" och hans kollegor får inte betalt för att finnas ombord.

- Jag betalar 28 dollar per dag. Men för den summan bor jag i fin hytt, äter gott och så mycket jag vill, får kläderna tvättade och har notan subventionerad i baren.

Kanske drickspengar från någon nöjd och dansant dam?

- Nej, vi är inte tillåtna att ta emot dricks. Vi får inte spela roulette eller ens bingo ombord, säger Peter.

Gentlemännen skriver på ett flera sidor långt kontrakt som reglerar hur de ska uppträda ombord - och vad de inte får göra.

- Inget hindrar att man blir vän med någon och att man kanske träffas när kryssningen är avslutad. Jag har fått många väninnor som jag håller kontakten med, säger Peter "Mack".

Han har dansat sig över Atlanten på Queen Elisabeth 2, varit engagerad av rederierna Holland American och Orient Line.

Fullt upp

På den här speciella kryssningen mellan Köpenhamn- S:t Petersburg- Tallinn- Stockholm- Visby- Köpenhamn- Italien har M/S Marco Polo bara två gentlemannavärdar ombord.

- Det är tolv ensamma damer som reser med. Två av dem dansar varje kväll och tre av dem kommer varannan afton. Jag har fullt upp! försäkrar Peter.

När jag snubblar utför landgången, med insikt om att Peters jobb aldrig blir nå"t för mig, står han leende på akterdäck och längtar till att orkestern ska spela upp till kvällens första dans.

Måste på packlistan: Två smokingar

Sture Olsson