”EU-länderna bör enas om resevarningar”

Anna Lindh vill ha gemensamma rekommendationer till turister

RESA

BRYSSEL

Sverige anser att EU-länderna gemensamt bör utfärda rekommendationer om vilka resmål som kan vara farliga att resa till.

Det är bättre än att varje enskilt land gör det, anser utrikesminister Anna Lindh.

Lindh tog upp frågan när EU:s utrikesministrar träffades på torsdagskvällen, under EU-toppmötets inledning. Ministrarna diskuterade bland annat eftermälet av terrorbomberna på Bali och de nya hot som senare kommit, även för andra länder i Asien.

- Vi tror att det vore bra om man delar med sig av information om hot mot turister, säger Anna Lindh.

Hon hävdar att grunden för de rekommendationer som enskilda länder i dag utfärdar kan vara rätt lös.

- Det räcker med att ett land börjar genomföra reserestriktioner, det kan bero på ett enda rykte. Då får det automatiskt till följd att alla andra länder, av rädsla för att göra fel, också gör det, säger Anna Lindh.

Eftersom sådana beslut kan få enorma ekonomiska följder för de länder turisterna varnas för måste det vara bättre om det först sker en gemensam diskussion i EU-kretsen.

- Gör man stränga reserekommendationer måste man ha mycket på fötterna, då är det bra om man gemensamt försöker värdera hotbilder, säger Anna Lindh.

Hon understryker att det gäller att vara medveten om att terroristhot också just kan syfta till att avskräcka turister från att besöka en plats.

EU:s nuvarande ordförande, Danmark, ska nu närmare studera hur beslut om rekommendationer kan förberedas. Men enligt den svenska utrikesministern handlar det inte om att slå fast kriterier.

- Det går inte att byråkratisera det här. Det handlar om att göra samma jobb som i dag, fast gemensamt.

Bakgrunden till Lindhs förslag är de senaste dagarnas varningar om Thailand. På torsdagen gick svenska UD ut med varning till resenärer till Thailand och uppmanade dem att vara mycket uppmärksamma och försiktiga. UD anmodade dock inte svenskar att avstå från att resa.

Uppmaningen var bland annat en följd av att det finns varningar för nya terrorattacker.

UD ville inte säga varifrån varningarna kommer. På onsdagen utfärdade Danmark en liknande anmodan, också åberopande nya varningar för terror som utrikesdepartementet säger sig ha fått upplysning om.

Svenska UD:s varning gäller främst vistelse i folksamlingar, på allmänna platser, diskotek, restauranger, barer, kaféer och liknande där många västerlänningar uppehåller sig.

Bland turistmål som nämns finns populära orter som Phuket, Koh Samui, Koh Phangan, Hat Yai, Patpong i Bangkok och området kring Khao San Road.

UD har alltså inte utfärdat någon direkt avrådan från resor till Thailand, som man gjort för bland annat resor till Bali, Elfenbenskusten, Israel och de ockuperade områdena.

Lars Larsson/TT