Norrlänningar blir strandsatta på Arlanda

Varken flyg, buss eller tåg går till Norrland på lördagskvällar

RESA

Lördagsnätter förvandlas flygplatsen Arlanda till en stor campingplats.

Bänkar och golv fylls av strandsatta resenärer - glesbygdsbor som drabbats av indragna transporter.

- Vi i Piteå ska tydligen helst förbli insnöade, säger Inga-May Sandberg.

Inga-May Sandberg, 55 år, har varit och hälsat på sin dotter på Zakynthos i Grekland. Hon landade strax efter nio på kvällen och har nu 13 timmars väntan innan första planet till Luleå avgår.

Och hon är långt ifrån ensam.

I hela Skycity ligger de utspridda, resenärerna som inte kan ta sig hem. De som varit först på plats har turen att kunna sträcka ut sig på en bänk. För andra är det golvet som gäller. Att gå till en annan terminal i hopp om att där hitta en sittplats går inte. De terminaler som inte trafikeras nattetid är stängda av ekonomiska och säkerhetsmässiga skäl.

Inga nattåg från Arlanda

Sedan den 16 juni går inga nattåg från Arlanda till någon del av Sverige natten till söndag.

- Det är helt enkelt inte lönsamt nog. Charterresenärerna är för få, säger Sven Rydell, affärschef för SJ Norrland.

Men för resenärerna saknas alternativ. Nattbussarna längs Norrlandskusten försvann för några år sedan och flyg finns inte heller.

- Det är helt enkelt för få som vill flyga på natten, säger Eva Hjelmér, presstalesman för SAS.

Och ska man ta in på hotell gäller det att man sparat ihop en extra slant till reskassan. På SAS Radisson hotel i Skycity kostar ett enkelrum, som bokas till specialpris i samband med charterresan, 920 kronor.

Specialpriser - men dyrt

Flera andra hotell har också specialpriser, men något lågprisalternativ finns inte.

- Det finns helt klart behov av lågprishotell av sleep in-karaktär. Här finns än så länge en ledig nisch, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.

Inga-May Sandberg betalar 1 300 kronor för att ta sig Luleå- Stockholm tur och retur. Från Luleå till Piteå kostar det ytterligare 265 kronor. Skulle hon dessutom kosta på sig ett hotellrum skulle hennes omkostnader snart bli lika höga som de pengar hon spenderat på sin flygbiljett till Grekland.

- Man tappar lusten att resa när det blir så här dyrt och man är helt slut när man kommer hem. Är det inte meningen att man ska komma hem utvilad efter sin semester? säger hon.

Senaste avgångarna norrut

Kajsa Norman ([email protected])