Skolbarnens nalle fick se världen

De satte "Jalle" på tåget i Höör - nu har han varit i både Norge och New York

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Nu kan eleverna på Edens skola ta del av Jalles upplevelser.
RESA

Barnen i Höör ville att snälla människor skulle hjälpa nallen Jalle att få se Sverige på sommarlovet.

Men Jalles resa slutade inte i Sverige – utan tog honom även till Oslo, Rom, London, New York och Nordpolen.

På köpet blev han kändis – i Italien.

Hit åkte Jalle på sin resa. Från Höör kom nallen så småningom till Oslo. Sedan for han till norra Skandinavien – han var i Svalbard och på Nordpolen innan det bar iväg till Rom. Före hemresan hann Jalle med både London och New York.

I slutet av juni satte förskoleeleverna på Edens skola i Höör Jalle på tåget mot Stockholm. Utrustad med en engångskamera, anteckningsblock och en kort vädjan till folk att dokumentera hans resa. Det blev ett sommarlov för Jalle som barnen inte kunde ana.

Bara efter ett par veckor hade runt 25 personer lotsat honom genom Sverige och Norge. Från storstaden Oslo ut på båtresan Hurtig-rutten vidare till fjällvärlden och möten med samer.

Förälskad

Sedan väntade de verkliga äventyren och en arktisk resa till först Svalbard och sedan till Nordpolen. Det var där någonstans Jalle mötte sin kanske allra största beundrarinna, den italienska utrikeskorrespondenten Mimosa Martini.

– Jag blev alldeles förälskad i honom. Och när jag framkallade bilderna i hans kamera såg jag de här fruktansvärt roliga bilderna där han sitter bredvid seriösa män, på ett foto bredvid en Stanford-professor och på ett annat intill några beväpnade män, berättar Mimosa Martini.

Hon tog med sig Jalle tillbaka till Rom där han blev en riktig profil. Kollegan Luana de Vita skrev en uppmärksammad artikel i tidningen Il Messagero om Jalles äventyr. Efter det kunde Jalle och Mimosa inte åka vespa ostört genom Rom längre utan att folk ropade efter dem.

Barnen som skickade i väg Jalle ville ha tillbaka honom när skolan började i slutet av augusti. Men Mimosa Martini förlängde på eget bevåg hans sommarlov. Turen gick både till London och New York, där Jalle besökte Ground Zero på årsdagen av 11 september och intervjuades av amerikansk tv.

– Jalle är ju en så bra symbol för att vi inte får vara rädda, utan måste lära oss lita på varandra igen. Att låta barnen och deras nalle öppna våra ögon. På planet till New York bjöds Jalle och jag in i cockpiten, vilket var ganska fantastiskt i de här tiderna, säger Mimosa Martini.

Mycket motvilligt har hon nu skickat tillbaka Jalle till klassen i Höör. Men att behålla honom stred ju mot själva Jalleidén. Hon är ändå glad att italienska skolor har inspirerats och nu pratar om att också skaffa nallar som skickas runt på Jallemanér.

Blir hemma

Hemma i Höör väntar eleverna på att få ta emot Jalle vilken dag som helst. Med sig för han historier, presenter, bilder och förvisso också budskap som är starkare än de flesta lektioner.

– Jag trodde aldrig han skulle komma tillbaka. Han är ju en så fin björn, säger Sophie Nilsson, 8 år.

– Kanske träffade han mamma och pappa på Nordpolen, funderar skolkompisen Rebecka Runesson.

Men lärarna Mikael Sparrhult och Kicki Fasth på Edens skola planerar att skicka i väg en ny nalle nästa sommarlov.

– Men inte Jalle, han får stanna hemma nu.

Johan Malmberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM