Bali och gnällspikarna

RESA

Johan Tells krönika om "gnällspikar" fick många läsare att reagera. Här är några av de brev vi fått.

Tack Johan Tell

Tack Johan Tell för din artikel om resegnällspikarna. Jag och min fru har haft samma funderingar.

Jag blev själv irriterad

Din krönika om gnällspikarna på Bali är det bästa jag läst. Jag blev själv mycket irriterad över dessa personer som uttalade sig i radio och TV.

UD slarvade

Vi har full förståelse för att UD prioriterade de okomna svenskarna och deras familjer.

Du glömmer dock det som föranledde frågan om varför inte Sverige evakuerade sina medborgare. Den australiensiska regeringen evakuerade samtliga australiensiska medborgare som ville lämna Bali. Sverige uppmanade inte ens sina medborgare att lämna landet.

Du glömmer även allt slarv från UD. Vi stod på listan över saknade i fyra dygn, trots att vi ringt konsulatet och bekräftat att vi levde redan söndag morgon och trots att våra föräldrar ringt både UD och konsulatet och berättat var vi befann oss.

Måste vara beredd på allt

Att resa är att undersöka det annorlunda, då får man också ta konsekvensen av det som finns bakom nästa hörn.

Vill man inte kolla bakom hörnet kan man ju alltid stanna hemma, här finns ju skyddsnät mot allt. Blir man sjuk eller skadad finns det försäkringar.

Obehagliga

Bra analys. Dessa gnällspikar är verkligen obehagliga. Jag var med på ett välkomstmöte som förpestades av en som inte funnit sin väska efter transfer.

Vi kände oss helt utlämnade

Som "blåögda" svenskar var det fruktansvärt när "vårt" paradis förvandlades till ett helvete! På UD:s hemsida fick vi ungefär följande råd: "Resor till Indonesien avrådes. De som redan är där uppmanas omedelbart att ta sig därifrån" Där fanns inga nummer som vi kunde ringa för att tala om att vi levde eller för att få information och råd.

Tycker att UD kunde bidragit med mer. Vi kände oss utlämnande i detta kaos och önskade kontakt och råd. Men det är väl för mycket begärt - lämnar man Sverige får man skylla sig själv, eller?

Belysande

Bra skrivet om gnällspikar i pressen. Roande, belysande och sant!

Modigt

Modigt skrivet. Håller helt med.