Ursäkta, vad är klockan?

Vi guidar dig rätt i kaoset bland världens tidszoner

Koll på tiden. Så här är tidsskillnaderna i världen jämfört med Greenwich mean time. Länderna bestämmer själva vilken tid de vill ha - och flera har valt egna lösningar med skillnader på både kvartar och halvtimmar.
RESA

Fram eller tillbaka. Det brukar bli rätt att vrida klocka ett par timmar åt ena eller andra hållet.

Men ibland är det knepigare. Några länder blandar in halvtimmar för att förvirra oss ytterligare.

Vi reder ut vad som gäller så att du alltid har rätt tid.

Det är inte särskilt praktiskt men faktiskt mer korrekt. Sju länder har helt eller delvis valt att ha en tid som skiljer sig en halvtimme från alla andra. När klockan slår 12.00 i Sverige är den till exempel 14.30 i Iran.

Orsaken är att dessa länder ligger mitt emellan två tidszoner och de har valt att ha ett genomsnitt för landet. Det finns nämligen ingen myndighet som bestämmer, varje land gör som de själva vill.

Förr var det ännu värre. Då var det tidsförvirring överallt eftersom varje plats hade sin egen lokala tid beroende på när solen stod som högst. När järnvägen mellan Stockholm och Göteborg invigdes 1862 skilde det 24 minuter i medelsoltid mellan orterna, så en egen järnvägstid infördes så ingen skulle missa tåget

Några år senare var det dags att städa upp i tidsvärlden. 1884 hölls en internationell konferens i Washington där jordklotet delades in i tidszoner, 24 remsor från pol till pol. Brittiska Greenwich blev utgångspunkt och fick ge namnet åt Greenwich Mean Time - den tid som resten av världen utgår från när man räknar ut tidsskillnader.

Trots det ser kartan över världens tidszoner fullständigt anarkistisk ut. Kina, till exempel, har en tid för hela landet trots att landet spänner över fyra tidszoner. Island har samma tid som London trots att landet ligger långt längre västerut. Och som enda land i världen väljer Nepal att ha en tidsskillnad på 45 minuter, liksom ögruppen Chatham Islands utanför Nya Zeeland.

Tur att flygkaptenen alltid brukar upplysa om den lokala tiden vid landning.

Fakta: Tidsskillnader

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM