Jorden runt till fots

Arthur Blessitt har vandrat över 5 500 mil med ett kors

RESA

1969 lyfte han upp det tunga korset och tog sina första stapplande steg.

Men till skillnad mot förebilden Jesus, blev amerikanen Arthur Blessitts vandring inte kort.

Efter över 30 år har han besökt alla jordens länder. Med ett träkors på ryggen.

Foto: PRIVAT
Arthur Blessitt på vandring i Somalia 1997. Efter 30 år och 56 679 kilometer på vägarna kan han det mesta om hur man överlever skavsår, inbördeskrig och andra katastrofer.

Arthur Blessitt började sin vandring juldagen 1969, efter att ha varit ungdomspräst på Sunset Boulevard i Los Angeles. Han fick en uppenbarelse att ta korset och gå ut i världen för att "identifiera Jesus och Guds kärlek".

- Det var under hippie-eran. Jag var minst sagt naiv. Jag hade sandaler och fick snart blåsor på fötterna. Mitt hår var i flätor som trasslade in sig i korset. Jag var inte i form. Men ju längre färden pågick, desto mer kände jag att vägarna skulle bli mitt hem. Jag älskade ljudet av trafiken, och att möta nya människor. Jag njöt av ovissheten.

Rekord i Guinness

Den första vandringen slutade 1970 i Washington DC. Drygt 30 år senare har han hunnit med jordens alla suveräna stater.

Han har korsvandrat sammanlagt över sju kontinenter, genom samtliga klimatzoner och kommit med i Guinness rekordbok för världens längsta vandring. 49 av länderna befann sig i krig när han besökte dem. Av länder tycker han Norge är vackrast.

Med åren har han utvecklats till en känd figur, som personligen mött fått möta personer som Moammar Khaddaffi, påven Johannes Paulus II, Yassir Arafat och förre FN-chefen Boutros Ghali.

Och han tycker fortfarande det är lika roligt. Arthur Blessitt tillhör ingen organisation utan finansierar sina resor med donationer från privatpersoner.

Ibland reser han som backpacker, ibland med fordon, ibland som vip-gäst. Målet är att besöka samtliga bebodda områden på jorden.

- Vandringarna är väldigt olika. I Afrika 1972-1974 hade jag en Landrover. Chaufförerna fick köra några mil upp längs vägen och vänta på mig, berättar Arthur Blessitt.

- Jag brukar gå med en ryggsäck spänd på korset, för man kan inte ha den på ryggen.

- I Iran för några år sedan fick jag bara två veckors visum. Min fru och jag åkte runt i bil till olika delar av landet, och jag gick en bit. I Nordkorea var det svårt att få visum. Jag försökte i tio år. Till slut fick jag ett vip-mottagande.

Andra gånger har mottagandet varit mindre ståndsmässigt. Han har känt kulorna vina i inbördeskrigets Libanon, blivit skenavrättad i Nicaragua, hotad, bespottad, knivhotad, slagen och fått korset stulet, men anser att detta är bagateller i sammanhanget. Guds kärlek i mötena med människorna uppväger.

Arresterad 24 gånger

Inte ens de 24 gånger han arresterats känns som smolk i bägaren.

- Man träffar mycket intressanta människor på det sättet. Till slut möter man någon som kan tala engelska och allt ordnar sig. Det längsta jag suttit i arresten var tre dagar, och det är ju inte så farligt.

Vill du vandra? Här är tips på vägen

Esbjörn Börjesson ([email protected])