Österrike vann världens mat-tävling

30 ambassader utmanade varandra

1 av 5 | Foto: STEFAN MATTSSON
THAILAND Thailand vet att mat inte bara är en fest för gommen utan minst lika mycket för ögat. Kryddig papayasallad, friterad kyckling och sötstark biff serverades i ett litet thai-hus tillsammans med kålrot som snidats till ett litet konstverk för hand.
RESA

Alla utom Sverige var säkra på att vinna när 30 länder från hela världen tävlade i mat.

Till slut vann Österrike, tack vare Sachertårta och Swarowskikristaller.

Vanligtvis brukar ambassader utbyta artighetsfraser med varandra, men en gång om året låter de smaklökarna tala. På den årliga mattävlingen International Food Fest utmanar de varandra, tar på sig förklädet och går in i köket för att laga till det absolut bästa de har av traditionell mat och dryck.

Medeltida tema

I går drabbade 30 länder samman på Finlands nybyggda ambassad. Inne trängdes turbaner med näbbskor framför borden där all världens läckerheter stod uppdukade.

Polen gick ut stenhårt med ett medeltida tema, komplett med grishuvud och munkdräkter. Favorittrycket var pressande eftersom Polen vann förra året.

- Vår rådjursrätt och klosterklädsel ska ta oss till segern, sade Artur Habant, förste ambassadssekreterare.

Segervissa bulgarer

Bulgariens representanter, utrustade med vinbladsdolmar, var lika segervissa.

- Bulgarisk mat är hälsosam och ekologisk. Vi kommer definitivt att vinna.

En snabb enkät visade att alla var övertygade om att ta hem segern, alla utom Sverige som var med för första gången. Och det förstår vi.

På bordet stod - en skål med löjrom. Några knäckebröd, hackad rödlök och en liten skål med hjortron gjorde inte mycket för att piffa upp det hela.

- Det ska vara lite svenskt och enkelt, löd förklaringen.

Kommer ni vinna?

- (Tystnad). När det gäller utsmyckning blir det säkert inte vi.

Nej, i klassen bästa dekoration tog mycket riktigt Polen hem segern. Men det mest prestigefyllda priset, bästa helhetsintryck, kammade Österrike hem.

Juryn föll för deras nationaldräkter och läckra efterrätter som stod uppdukade på ett bord dekorerat med Swarowskikristaller.

Sverige fick trösta sig med priset för mest hälsosamma mat.

International Food Fest 2003

Åsa Erlandson