Guide: Shoppa vin i Europa

– tips för Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien

RESA

FRANKRIKE

Vitt. Köp Alsace. Oftast knastertorrt och utmärkt till mat. Gå efter druvan. Pinot blanc ger mycket vin för pengarna. Pinot gris är litet dyrare, från 6 euro (cirka 55 kr) och uppåt. Riesling ger de största och mest omsusade vinerna i Alsace. Druvan Gewurttraminer kan också ge ett stort vin, men det är litet speciellt.

De bra namnen kan vi hemifrån: Hugel, Trimbach, Pierre Sparr...

På plats kan du köpa vin från något kooperativ, cave vinicole, som Bestheim.

Rött. Strunta i Bourgogne. Där finns fantastiska viner, men de är svåra att hitta. Välj i stället Bordeaux eller Rhône.

I Bordeaux görs lika mycket vin som i hela Australien. Allt är naturligtvis inte bra. Koncentrera dig på några distrikt, som Médoc och St-Émilion. Bästa årgångarna är 90, 95 och 98, därefter följer 92, 94 och 97. Smaka dig runt. Prova gärna några flaskor för 3-4 euro, men riktigt bra vin kostar minst det dubbla. Bra märken: Cordier, Lurton och Sichel. Akta dig för fantasinamn och braskande etiketter, som ofta innehåller blandningar.

Vinerna från Rhônedalen kan vara mycket prisvärda. Leta efter områdena Crozes-Hermitage, St Joseph eller Cotes-du-Rhône-Village. Och firmorna Chapoutier och Jabolet. Då får du stadiga rödviner som tål att ligga ett tag.

Champagne. Torr (brut) champagne är sällan dålig. Hittar du en flaska för 10 euro är det värt att chansa. Ett tips är att gå efter Systembolagets prislista. Kolla de billigare märkena, som André Clouet, Castellane, Bonnaire eller Pierre Peters. Leta efter dem på stormarknaden eller köp på plats. Gå gärna en visning på något stort, berömt hus. Men köp inget, eftersom flaskorna där ofta kostar lika mycket som hemma.

TYSKLAND

I Tyskland köper man vitt vin. Det enklaste är att hålla sig till Riesling, namnet på en druva, vilket står på etiketten.

Trocken är torrt, halbtrocken är mitt emellan torrt och halvtorrt. Står det inget alls är vinet mer eller mindre sött, framför allt om alkoholhalten är under 10 procent. Vinerna är indelade i olika kvalitetsklasser, där det högsta kallas Qualitätswein mit Prädikat. Därtill har det ett tillnamn som berättar hur mycket socker det fanns i druvorna när de skördades. De går från Kabinett, som är helt torrt, över Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese till Eiswein, som är både sött och mycket dyrt. Kabinett och Spätlese kan vara både torra och ha sötma, de övriga är alltid mer eller mindre söta.

Leta gärna efter viner från Moseldalen eller Rheingau. Gillar man bubblande vin kan man med fördel köpa sekt. Det ska stå Trocken eller Brut (torr) på flaskorna. Om du inte vill ha ett halvtorrt, förstås.

ITALIEN

Italien är världens största vinproducent, med många olika sorters vin. Vill man göra det lätt för sig köper man bara röd chianti, med beteckningen Riserva, gärna från firman Brolio, och betalar från 7 euro och uppåt. Vi har gott om rött italienskt vin i budgetklassen i Sverige, så vill man hitta något extra kan det vara värt att lägga på en slant. Leta gärna efter vin från Montalcino, som Brunello di Montalcino eller Rosso di Montalcino, som båda är förnämliga och kan vara prisvärda på plats.

SPANIEN

I Spanien köper man främst rött vin.

Spanska viner delas in i fyra klasser, beroende på hur länge det lagrats på fat.

Mesa är enkelt bordsvin. Crianza är bra bordsvin. Reserva är viner som kostar 80-100 kr i Sverige. Gran Reserva är dyrt.

För många är spanskt vin samma sak som rioja. Välj bort det. Det köper man lika bra och för ungefär samma pris här hemma. Välj i stället viner från Navarra (till exempel Chivite), Catalunya/Katalonien ( Torres) eller Priorato ( Alvaro Palacios). För en mycket bra reserva från dessa tre områden betalar du från 8 euro.

Från Galicien kommer goda vita albariñoviner.

Spanien gör också utmärkt cava, spanskt champagne. Brut = torrt. Prova dig fram och undvik gärna de märken du känner igen hemifrån - det är ju roligt att testa något nytt.

ARTIKELN HANDLAR OM