UD avråder från resor till Toronto

– men Kanada rasar mot sars-varningen

RESA

Svenska myndigheter följde på torsdagen WHO:s linje och beslöt att varna resenärer från icke nödvändiga resor till Toronto i Kanada.

I Kanada är upprördheten stor över att Toronto förts upp på listan över olämpliga resmål.

Sedan tidigare har sars-epidemin lett till att resenärer varnas för att besöka Hongkong, Peking och Guangdong-provinsen i södra Kina.

Under torsdagen rapporterades enligt AFP ytterligare fyra dödsfall och 30 nya fall i Hongkongregionen. I Peking avled likaledes fyra och 89 nya fall rapporterades.

Ilska iToronto

Kanada har haft 330 fall och 16 dödsfall enligt Reuters. Flertalet kanadensiska sars-döda har rapporterats i Toronto, som har stor kinesisk befolkning. Men WHO:s rekommendation väckte ilska:

- Varifrån kom den här delegationen? Vilka träffade de? Vem har talat med dem? ville borgmästare Mel Lastman veta.

- Det ska jag säga er, att det är tryggt att bo i Toronto, det är tryggt att komma till Toronto, försäkrade Lastman som sade sig aldrig ha blivit så arg i hela sitt liv som när han fick höra om WHO:s varning.

Hälften i Kina

Kanada är det enda landet utanför Asien som haft dödsfall i sars. 110 av 262 rapporterade dödsfall har inträffat i Fastlandskina, liksom över hälften av hittills 4 600 konstaterade fall.

Statistiken har skjutit i höjden sedan Peking i helgen utlovade sanningsenlig rapportering: från 44 insjuknade och fyra döda i lördags till 39 döda och 774 bekräftade fall i huvudstaden på torsdagen.

Den nya lungsjukdomen upptäcktes i södra Kina i november och har kunnat sprida sig okontrollerat i månader. Först för sju veckor sedan gick larmet.

Farhågorna för allvarliga ekonomiska återverkningar tilltar, men Världsbanken anser att de östasiatiska ekonomierna bör kunna klara sars-effekterna, även om det kan bli besvärligt på kort sikt.

Aftonbladet torsdag:

Aftonbladet , TT-Reuters