Visst kan du resa på egen hand

– här är alternativen för dig som saknar ressällskap

RESA

Dyrare, krångligare – men inte omöjligt.

Det finns faktiskt researrangörer för dig som reser ensam.

Aftonbladet Resa guidar dig till singelresor, kompisklubbar och billiga enkelrum.

Sverige har flest ensamhushåll i världen – men det har inte resebranschen fattat. Det är fortfarande dyrare och krångligare att resa ensam eftersom det är ont om enkelrum och små lägenheter.

Får betala extra

Därför tvingas man välja mellan att:

Betala extra för att bo ensam i ett dubbelrum/stor lägenhet. Tilllägget är allt från några hundralappar upp till ett par tusen kronor.

Resa under lågsäsong när hotellen står tomma och behöver fyllas. I april, maj, september och oktober sänks enkelrumstillägget, eller slopas helt. Men det gäller bara vissa hotell på utvalda resmål. Man måste vara ute i god tid eftersom de säljs slut snabbt.

Dela dubbelrum med en annan resenär. Men Always är den enda av charterarrangörerna som tillåter det.

När Aftonbladet Resa kartlade utbudet av singelresor för drygt 1,5 år sedan såg det nattsvart ut på den svenska marknaden. Ingen av de stora charterarrangörerna hade märkt någon efterfrågan, sade de, eller hade planer på att satsa på ensamresenärerna.

Liten förbättring

I år är det lite bättre. Apollo kovänder och i sommar lanseras Apollo singel – hotell där man slipper betala enkelrumstillägg.

Annars ser det magert ut. Sverige är för litet för att nischade resebyråer ska ha en chans, enligt researrangörerna.

Utomlands däremot är singelresor stort – särskilt i England. Vi guidar dig till resorna där det varken är dyrare eller pinsamt att komma ensam.

Fyra researrangörer...

...och 4 singelklubbar

Över en miljon singlar

Åsa Erlandson