”Jätteintresse för biljetter till OS”

Så fixar du resan till Aten nästa år

RESA

Drygt ett år kvar till OS i Aten - och nu har startskottet för biljettförsäljningen gått.

Billigaste paketresan från Sverige ligger på 15 500 kronor, men då får du inte biljetter till de mest populära tävlingarna. Det kostar ett antal tusenlappar till.

13-29 augusti 2004 är det dags för nästa OS, i grekiska huvudstaden Aten. Inför varje OS utses officiella biljettförsäljare i varje land och i Sverige är det resebyråerna Nyman & Schultz och Björk & Boström som fått uppdraget.

Hur är efterfrågan, Siv Bräck, projektledare på Nyman & Schultz?

- Det finns ett jätteintresse. Vi sålde ungefär 630 biljetter i måndags som var första försäljningsdagen.

- Det finns både enstaka tävlingsbiljetter och paket med flyg, hotell och biljetter, säger Siv Bräck.

Olympiska kommittén har en regel som gör att man måste köpa minst en mindre attraktiv biljett, för att få köpa en biljett till de heta grenarna. Mindre attraktivt är, enligt olympiska kommittén, bland annat handboll, brottning och vissa friidrottsgrenar.

Ett av paketen slutsålt

Billigaste tävlingsbiljetten får du för 117 kronor. Den dyraste, till invigningens allra bästa platser, kostar 9 750 kronor.

Paketresor från Sverige med flyg, entrébiljetter och del i dubbelrum finns för mellan 15 500 och 27 495 kronor. Redan är ett av de sex paketen slutsålt.

Varje resa är fyra dagar lång och du kan välja mellan att bo centralt i Aten eller på semesterön Egina. Därifrån tar man sig med snabbfärja och tunnelbana direkt till arenorna.

Svårt hitta hotellrum

Gunnar Backlund, delägare i sportresearrangören Björk & Boström tror att det svåraste för den som reser på egen hand blir att hitta hotellrum.

- Det finns ju inte ett hotellrum ledigt i dag förutom de som resebyråerna redan köpt upp. Ett alternativ är förstås att hitta eget boende hos vänner eller med husvagn eller tält. Det är en oerhörd huggsexa när det gäller ett sådant här evenemang.

Av de totalt 5,3 miljoner OS-biljetterna säljs omkring 3 miljoner till allmänheten. Resten går till sponsorer och personer med olympisk anknytning. Fram till i maj nästa år säljs biljetter och om de 4 500 biljetter som Sverige tilldelats inte skulle räcka, finns möjligheter att få fler.

- Beställningen har vi gjort utifrån vår bedömning av svenskintresset, men vi har redan bett om fler från den centrala organisationkommittén som fördelar biljetterna, säger Inger Wickström vid Svenska olympiska kommittén.

Här kan du boka din OS-biljett

Jens O Pettersson