Här är färjornas bästa shoppingfynd

Så mycket kan du tjäna på att köpa taxfree-varorna ombord

RESA

Upp till halva priset - så billigt är det att handla i färjornas taxfreebutiker.

Men det är inte bara du som jublar över förtjänsten. För rederierna står försäljningen ombord för en stor del av vinsten.

Vi jämför 20 varor och hjälper dig att få ut mest av din taxfreepåse.

Foto: DANIEL PEDERSEN
Sprit är det man tjänar mest på att köpa ombord.

En kryssning Stockholm-Helsingfors går att få för så lite som 300 kronor. Ett skäl till att det inte kostar mer är försäljningen ombord.

- Taxfreeförsäljningen är avgörande för hela trafiken, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line. Om man jämför med trafiken mellan Vasa och Umeå, där det inte längre finns någon taxfree, har biljettpriserna mer än fördubblats.

Varor för 1,8 miljarder

Viking Line säljer taxfreevaror för cirka 1,8 miljarder kronor per år. Det motsvarar drygt en tredjedel av den totala försäljningen. Med 5,2 miljoner passagerare per år köper var och en varor för i genomsnitt 350 kronor.

Även för långlinjerna, där passagerarna i första hand åker för resmålets skull, är försäljningen viktig.

- Taxfree betyder fortfarande en hel del, även om den inte har samma betydelse som för fem år sedan. Vi har ett liv före och ett liv efter avregleringen av taxfree inom EU, säger Bo Jacobsson, vd för DFDS Seaways som bland annat trafikerar sträckan Göteborg-

Newcastle.

Han vill inte lämna ut exakta siffror, men hela ombordförsäljningen - inklusive restauranger och barer - står för närmare hälften av rederiets omsättning.

Starksprit billigast

Mest handlar vi alkoholhaltiga drycker på färjorna, framför allt vodka. Det är på starkspriten du kan spara mest pengar i vår jämförelse. En liter Absolut kostar mindre än hälften ombord jämfört med i land.

Vin är däremot inget fynd. Som mest sparar du 20 kronor flaskan, som minst 90 öre. Oftast är det bara några futtiga procent billigare.

Då är öl betydligt mer lönande. Även om det bara handlar om några kronor per burk, blir priset nästan hälften mot det i land.

Parfymer är i snitt cirka 30 procent billigare ombord, medan godispriserna varierar stort. Ofta verkar förpackningsstorleken betyda mer än var du köper godiset.

Vill du göra de riktiga fynden, jämför priserna ombord med de i land innan du reser. De flesta linjerna har sina taxfreekataloger på nätet.

Men redan nu ger vi dig koll på 20 populära varor ombord.

Bo Svernström