Ooo" uzo gott att äta grekiskt

RESA

Aten - ett gytter av gator. En stor stad utan gränser. Liksom maten - gränslöst

god men svår att få grepp om.

Här är guiden till en lyckad krogrunda i den grekiska huvudstaden.

G å en vända i Atens gamla stan, Plaka. Där finns mängder av mysiga restauranger, särskilt i backarna upp mot Akropolis. Där äter många turister och därför är det liv och rörelse på uteserveringarna redan vid sju på kvällen.

Restaurangerna i Plaka är lite dyrare än i omgivningarna, kanske på grund av de flerspråkiga menyerna. Så ta bara en ouzo med nötter och njut av atmosfären.

Gå vidare till Psiri, en populär stadsdel bland hungriga atenare. Psiris Taverna (Eolou 12), är ett enkelt och glatt ställe som serverar grekisk husmanskost, casarolla, i stora portioner och underbara mezedes, smårätter och alltså Greklands svar på Spaniens tapas, att dela på. Ät tavernans grillade bröd som de strör oregano över.

Missa inte tavernorna runt torget Iroon i Psiri. Platia Iroon (Karaiskaki 34) är ett litet, men storslaget ställe. Krogens ägare är en hejare på luta, eller bouzouki som den kallas. Gästerna sjunger och sent på kvällen blir det dans mellan borden.

En tallrik med fyra sallader för en femtiolapp räcker långt. Då får man smaka på alla de godaste grekiska rörorna. Tsatsiki, auberginesallad, fetakräm och taramosaláta - en puré av fiskrom, vitt bröd, olivolja och citron som är lite salt och väldigt god på bröd tillsammans med ouzo.

I samma område, Psiri, ligger Mithos (Essopou 17), ett trendigt ställe med yngre publik än tavernorna på Iroon. På kvällarna spelar ett band grekisk musik.

De ostfyllda paprikorna och ost- och spenatpajerna är jättegoda. Rött vin är godast till all ost. Fast grekerna skakar på huvudet om man dricker vin och ouzo samma kväll. Av någon anledning.

I området väster om Akropolis, Thissio, ligger flera trevliga och prisvärda ouzerior. Servicen på Zizanio (Akamantos 1), är svårslagen. Kyparen översätter den grekiska menyn och hjälper till att välja mezedes.

Grillad bläckfisk passar perfekt till ouzon, liksom räkor eller musslor saganaki, som betyder att något är fetaostgratinerat i en mild tomatsås.

I Thissio ligger gatan Iraklidon, där alla Atens unga människor trängs på barer och uteserveringar. Ingen dricker alkohol, utan det är frappé, iskaffe med mjölk och mycket socker som gäller.

Har du tur och får ett bord - ta en frappé på Stávlos (Iraklidon 10). Fullt på söndagseftermiddagarna.

Runda till sist Akropolis och gå tillbaka till Plaka. På tavernan Plakiotissa, (Dionissiou Areopagitou 7), bakar de egna baklavas. De honungsdrypande pajerna med massor av nötter är mäktiga och efter en liten bit med vaniljglass till mår man som en maharadja.

Cirkeln är sluten. Gå ut och dansa eller hem och sov på maten.

Johanna Orre