USA runt – på en gräsklippare

...och 11 andra världsrekord för globetrotters

Foto: SUSAN RAGAN/YARDMAN
Inte något fartvidunder Den längsta resan någon gjort med gräsklippare var 6500 km lång. Brad Hauter från Illinois, USA, körde genom 16 delstater på 51 dagar år 1999. Han började resan i Atlanta, Georgia och avslutade den i Santa Monica, Kalifornien. Som om inte det vore nog är Brad nu ute på vägarna igen – för att slå sitt eget rekord. Läs mer på: www.yardman.com/MowMain.jsp
RESA

Tycker du att somrarna i Sverige brukar vara i regnigaste laget?

Att Visby en julidag är packat med turister bortom vett och sans?

Lugn, det kan vara värre.

Resa har hittat rekorden som sätter perspektiv på livet.

1. Bättre bada naken

Världens dyraste bikini syddes av Prestons of Windsor, England, och värderades till 194 459 dollar.

2. För den törstige

Världens längsta bardisk finns i Beer barrel saloon, Ohio, USA. Den är 123,7 meter lång och har 56 ölkranar och 160 barstolar.

www.beerbarrelpib.com

3. Pirr i magen

USA har flest bergochdalbanor i världen ̵1; hela 427 stycken. I landet finns dessutom världens snabbaste bergbana, ”Superman The Escape” på Six Flags Magic Mountain, Valencia, Kalifornien. Där åker man i upp till 160 km i timmen.

4. Hål i plånboken

Tokyo är världens dyraste stad ̵1; hela 64 procent dyrare än dyra New York.

5. Inte för folkskygga

Den mest tätbefolkade regionen är den kinesiska regionen Macau, som år 1997 hade en befolkningstäthet på 21 813 personer per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Sverige är 21,5. Det mest glesbefolkade landet är Mongoliet, med 1,5 person per kvadratkilometer.

6. Sand i skorna

Världens största ö som består av sand är Fraser island utanför Australiens östkust. En av sanddynerna på ön är 12 mil lång.

7. Sand i strupen

Världens torraste plats är Atacamaöknen i norra Chile. Den saknar i princip nederbörd, men ett par gånger varje sekel faller det regn över mindre områden i öknen.

8. Ta med paraply

Den regnigaste platsen är Mt Waialeale på Kauai, Hawaii. Där regnar det upp till 350 dagar om året.

9. Svårt att vara anonym

Den självständiga stat som har minst antal invånare är Vatikanstaten, som i juli 1999 hade en befolkning på 870 personer.

10. Mer än sol & bad

Världens mest bereste man är John Clouse från Evansville, Indiana, USA. Han började resa för drygt 40 år sedan och hade i början av 1999 besökt alla självständiga länder, och alla icke självständiga stater och territorier utom två.

11. Slå det här...

Ett rekord som borde vara möjligt att slå en vanlig svensk sommarkväll: Rekordet i flest dödade mygg är 21 stycken på fem minuter. Det sattes av Henri Pellonpää vid VM i myggdödning i Pelkosenniemi, Finland, 1995.

Källa: Guinness rekordbok 2001

Karin Poring ([email protected])