Sjuk inom EU - då skadar inte ett intyg

Snart ersätts blanketten av ett plastkort

RESA

Ska du resa inom EU? Glöm inte utlandsintyget från försäkringskassan.

Blir du sjuk och saknar intyg kan du i värsta fall tvingas betala hela räkningen på plats. Och det är inte säkert du får ersättning när du kommer hem.

Foto: PHOTODISC
Många svenskar reser inom EU utan utlandsintyg från försäkringskassan. Då kan det bli problem om man måste uppsöka vård för en akut skada.

Svenska medborgare på resa i ett annat EU-land har samma rätt till akutsjukvård som landets egna medborgare. Allt som krävs är ett så kallat E 111-intyg, eller utlandsintyg, från försäkringskassan som bevisar att du ingår i den svenska socialförsäkringen. Varje år beställer en halv miljon svenskar intyget, vilket uppskattningsvis bara är hälften av resenärerna.

- Vi är rädda att folk inte känner till det eller vad som kan hända om man inte har det med sig, säger Lars Wetterström, byrådirektör på Riksförsäkringsverket.

Den som blir sjuk under resan, söker vård och saknar utlandsintyg kan tvingas hosta upp pengarna på plats. Vilket kan bli dyrt.

- De du söker vård hos vill inte ta risken att stå utan pengar och kan därför tvinga dig att betala, säger Lars Wetterström.

Gäller inte privat vård

Har du sökt vård på ett offentligt sjukhus eller vårdcentral utomlands kan du försöka få ersättning från försäkringskassan när du kommer hem.

Men det finns ingen garanti att du får tillbaka pengarna, och även om beskedet blir positivt kan det ta lång tid - i värsta fall upp till ett halvår.

Har du sökt privat vård utomlands har du ingen möjlighet alls att få ersättning från försäkringskassan i efterhand. Privatvård ingår nämligen inte i avtalet mellan EU-länderna.

Men Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå, vill däremot tona ner betydelsen av utlandsintyget.

- Via sin hem- eller reseförsäkring har alla rätt att få vård. Så det är ingen katastrof om du glömmer det, säger Gunnar Olsson.

Behövs intyget när man har egen reseförsäkring?

- Vi rekommenderar alltid att ha det med. Men man kan mer se det som en serviceåtgärd för att få snabbare vård, det går fortare rent administrativt.

Problem utan försäkring

SOS International i Köpenhamn får ibland samtal från svenskar i nöd som saknar intyget.

- Vi kan visserligen ordna fram det, men en rese- och hemförsäkring täcker det mesta, säger vice vd Curt Gylling.

- Saknar man någon form av försäkring kan det däremot bli problem.

Här gäller intyget

Sverige först med nya kortet

Plastkortet ska vara giltigt i två år.

Hanna Nilsson