Värsta resmålet? "Dubai, helt klart"

Johan Tell aktuell med ny bok

RESA

ETT ÖGONBLICK,

Johan Tell,

författare och krönikör i Aftonbladet Resa, aktuell med nya boken "All inclusive".

Var befinner du dig just nu?

- Clearwater på Floridas västkust. Jag är på kombinerad julsemester med familjen och ska samtidigt göra ett jobb på Florida. Tampa är närmaste storstad.

Vad handlar din nya bok om?

- Den innehåller en urval av de resekrönikör som jag skrivit under mina femton år som resejournalist.

Hur många länder har du besökt?

- Ingen aning. Det är inte så många som folk tror. Jag åker gärna tillbaka till vissa länder. Jag har varit väldigt mycket i England, Italien, Indien och en del i Kina. Men däremot aldrig i till exempel Sydamerika.

Vilket är ditt bästa resmål?

- Väldigt svårt att säga. Senaste stora reseupplevelsen var nog Sydafrika - det är inte bara vackert, med natur, djur och gott vin, utan ger något att fundera över varje dag, hur ett samhälle fungerar och hur de försöker skapa demokrati.

Ditt värsta resmål?

- Dubai. Helt klart. Tänk dig det allra värsta köpcentrum du nånsin varit i, de fulaste högsta hotellen, och så placerar man det i en öken. Det är dessutom det enda som jag varit i utan att jag träffat landsmännen. Dubaierna låter andra arbeta - alla man träffar kommer från Egypten, Indien, Libanon och andra länder.

Vad reser du aldrig utan?

- Hmmm, jag är nog världens sämsta packare. Men min schweiziska armékniv brukar jag alltid ha med, jag har haft samma kniv i 20 år.

Vilka förebilder har du som skribent?

- Min senaste förebild är den danske journalisten Carsten Jensen. Han har skrivit om en jordenruntresa, boken kom ut i Sverige för några år sedan. Han går verkligen in i länder, inte bara surfar förbi. Han är påläst, noggrann, stannar länge och blir alltid förälskad i olika kvinnor under resans lopp.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Två månaders tomhet i min planeringskalender så jag kan skriva klart en bok om Italien.

Bjarne Frykholm