Fler får gulsot helt i onödan

Glöm inte vaccinet - även till vanliga resmål

RESA

Vi svenskar struntar allt oftare i att vaccinera oss mot gulsot när vi åker till nära resmål som Egypten och Turkiet.

Foto: LARS ROSENGREN
Bara tre av tio resenärer på väg till resmål i Nordafrika hade skydd mot gulsot. En av tre som deltog i undersökningen tyckte att vaccinet var för dyrt.

Det visar en undersökning gjord under förra året av europeiska specialistnätverket för resemedicin.

Sju av tio av de tillfrågade svenska resenärerna hade inte vaccinerat sig mot hepatit A, gulsot, inför resan till Nordafrika. För långväga resenärer var siffrorna något bättre, fem av tio som skulle till Thailand hade skaffat skydd.

Något som fått läkarexpertisen att gå ut med en varning, då stora smittoländer för gulsotsviruset hepatit A är Tunisien, Marocko och Turkiet.

Europeiska hallon

Viruset smittar oftast genom mat och vatten. Och häromdagen rapporterades om ett parti hallon från sydöstra Europa som bar viruset till Sverige.

Bland de 62 personer som smittades utomlands 2003 drabbades åtta efter att ha varit i Turkiet, en minimal ökning med två från 2002. Totalt smittades ifjol 122 personer av hepatit A i Sverige, en ökning med 63 procent sedan 2002.

Onödiga fall

- Fallen vi har i Sverige är helt onödiga, det finns många jämförbara vaccin på marknaden och de är billiga i förhållande till effekten, säger Lars Lindqvist, professor i infektionssjukdomar och resemedicinsk expert vid Huddinge sjukhus.

Men faktum kvarstår att bara ett fåtal personer drabbas varje år, 1 av 80 000 svenskar.

Fortfarande är de största riskerna när vi åker utomlands att vurpa med den hyrda moppen eller bli bränd av solen.

Det här är hepatit A

Så skyddar du dig

Nina Marjavaara

ARTIKELN HANDLAR OM