Så kommer du iväg på långresa - billigast

Vår backpacker- specialist ger råd

1 av 4
INDIEN
RESA

Just nu packar tusentals svenskar ryggsäcken.

Drömmer du också om att dra ut i världen över vintern?

Vår expert på budgetresor, Robert Karlsson, hjälper dig att komma iväg till absolut lägsta pris.

Att hitta det billigaste flyget kan vara knepigt. När du söker långväga biljetter gäller det att ringa runt till flera olika resebyråer för att få bästa pris. Det går oftast att köpa biljetten direkt från flygbolaget men det brukar vara dyrare, alltid är det någon resebyrå som har specialavtal med bolaget och säljer biljetterna billigare.

Värt att tänka på när det gäller flygbiljetter är att priset varierar beroende på hur länge du ska vara borta. Normalt finns biljetter för en, tre, sex eller tolv månader. Ju längre den ska gälla, desto dyrare är den. Det kan skilja tusenlappar mellan enmånads- och ettårsbiljetten hos samma bolag.

Kampanjpriser - bästa fyndperioderna är april-maj och september-oktober - gäller nästan uteslutande enmånadsbiljetter.

Tänk också på att för vissa attraktiva resmål, exempelvis Bangkok i Thailand, så måste du vara ute i väldigt god tid för att få det allra bästa priset, minst flera månader. I december och januari har många bolag ett jul- och nyårstillägg som kan vara en tusenlapp eller mer.

Andra populära startplatser är Delhi (Indien), Auckland (Nya Zeeland) och Sydney (Australien).

Men vilken stad ska du välja som startplats för långluffen? På följande uppslag har jag satt ihop startguider till nio heta backpacker-resmål jorden runt, med bland annat lägsta flygpris just nu.

Vi syns ute i världen!

Läs också

3 sajt-tips:

Robert Karlsson ([email protected]), backpacker-specialist på Aftonbladet Resa och webbredaktör för resesajten jordenrunt.nu