Lämna mobilen hemma

RESA
Robert Karlsson [email protected] aftonbladet.se Backpacker-specialist på Aftonbladet Resa och webbredaktör för resesajten Jordenrunt.nu

I min värld finns inte mobiltelefon.Det är för dyrt och jag fyller hellre min reskassa med de slantarna.

Personligen klarar jag mig utmärkt med e-post och cybertelefon (ringa via internet) för att hålla kontakt med familj och vänner.

Att ringa med cybertelefon är kanon och brukar bara kosta 2–3 kronor per minut till Sverige. Numera finns tjänsten i de flesta världsdelar på internetkaféer.

Jag har själv testat i Argentina och Brasilien.

Ett annat smart sätt att se till att familjen vet att allt är väl och var du befinner dig är att använda någon av de olika gratis dagbokstjänsterna på nätet. Du kan ha en speciell dagbok där du lägger in ett kort meddelande om var du är och vilka planer du har.

Exempelvis att du ska ligga och softa på Copacabana (Rio de Janeiro) 3–4 dagar, men kollar din e-post regelbundet. Eller att du ska ut på en djungelvandring i norra Thailand några dagar och inte kollar mejlen under den tiden.

Sådana inlägg i din dagbok tar inte mer än några minuter att lägga in och internetkaféer finns nu för tiden näst intill överallt i världen.

www.resboken.se

www.resedagboken.se

www.backpacking.se

rldens roligaste marknader

Marknaden heter Chichicastenango – försök att säga det snabbt tre gånger i rad?

Det är alltid lika roligt att besöka en lokal marknad. Framför allt för att njuta av det ofta färgsprakande folklivet, titta på spännande varor och känna dofter från annorlunda maträtter och kryddor. Här är tips på några riktiga tungviktare bland världens marknader:

1. Chichicastenango Guatemala, Latinamerika

En söndag i denna lilla bergsby kommer du aldrig att glömma. Indianbefolkningen väller in i en explosion av färger, dofter och ljud. Jag kan rekommendera platsen på trappan till kyrkan (vid stora torget) där alla tycks gå förbi. Läs mer på:

www.eveandersson.com/Guatemala/chichicastenango

www.riccardo.net/­guatemala/default.htm

2. Kashgar, Västra Kina, Asien

En marknad som har funnit i tusentals år. Varje år vallfärdar hundratusentals köpare och säljare från närliggande regioner och grannländer. Tidigt på söndagsmorgonen kommer gigantiska lämmeltåg av besökare till stadens nordöstra delar där marknaden hålls.

www.galenfrysinger.com/kashgar.htm

berclo.net/page97/97en-china-16.html

3. Pushkar camel fair, Rajasthan, Indien, Asien

En marknad som ska vara något i hästväg (eller kanske snarare kamelväg). Den lockar ett par hundra tusen besökare – och i runda slängar 50?000 kameler. Kamelmarknaden hålls i delstaten Rajasthan en gång per år under fyra intensiva dagar på hösten (12–15 november i år).

pchanez.club.fr/Pushkar/Pushkar_eng.html

Husbil för fem kronor om dagen i Australien

Normalt är det rundturer med buss som gäller för reseföretaget Wayward Bus Touring Company i Australien. Men de har även börjat förmedla tokbilliga husbilar.

Det handlar om hyrbilar som ska transporteras tillbaka till sitt ursprungskontor. Du får betala en liten avgift, från ungefär fem kronor per dag (normal hyra är annars minst 500 kronor per dag).

Denna möjlighet finns i både Australien och Nya Zeeland och på Waywards sajt kan du se mellan vilka orter bilar behöver transporteras, hur lång tid transporten får ta och vad du får betala.

www.waywardbus.com.au/campervans_australia.html

Sajt-tipset

Syoguiden har mängder av tips om arbete och studier utomlands, till exempel finns en bra avdelning om volontärarbeten i stora vida världen.

www.syoguiden.com/volontar

I Sydamerika finns flera möjligheter att volontärarbeta inom natur- och djurvård. Räkna inte med att tjäna pengar, men ofta ingår mat och boende.

Organisationen South American Explorers har på sin sajt en databas med volontärmöjligheter. Dock måste du vara medlem för att söka i den, vilket kostar 50 dollar (400 kronor) per år, då ingår även fyra nummer av deras resemagasin.

www.saexplorers.org/evr1.htm

Robert Karlsson ([email protected])