Missar Paris - tar nästa flyg till Perpignan

1 av 2
Perpignan - ett oväntat mål på resan, kanske inte jämförbart med Paris men en trivsam sydfransk stad.
RESA

Dag 4

Från: London.

Till: Perpignan, Frankrike.

Med: Ryanair.

Flygtid: 1 timme, 46 minuter.

Klockan ringer för tidigt, drar mig i sängen. Strax efter sex lämnar jag hotellet och hamnar mitt i ett tunnelbanestrul. Åtta minuter i sju kommer jag till hållplatsen bara för att se att flygbussen (som gick tio i sju) har åkt.

Nästa flygbuss går först en timme senare, men det ska ändå inte vara några problem att hinna i tid. I lugn och ro äter jag min medhavda frukost och läser Londons Metro i en park. Vandrar sedan i god tid till busshållplatsen och sätter mig att vänta. Det dröjer. 15 minuter försenad kommer bussen och min tidsplan hotar att spricka. Jag antar att den italienske busschauffören ska trampa lite extra på gasen för att hinna i fatt. Men förvånat ser jag och alla andra passagerarna på hur han kliver av bussen för en rökpaus (!!!).

På den trefiliga motorvägen gör han mig galen när han envisas med att köra i den långsamma innerfilen. Till slut får han ett samtal på sin mobil, som jag gissar är från bussbolagets kontor på flygplatsen som undrar var han håller hus. Efter samtalet kör han bussen till ytterfilen och trampar på gasen.

Fast jag är redan rökt. 25 minuter försenade når vi flygplatsen och jag har missat incheckningstiden med fyra minuter. Lågprisbolagen är stenhårda med sådant.

Jag tvingas snabbt kasta om min planerade resrutt.

Ryanair tar en avgift på 40 pund för den som missat sitt plan och vill flyga med nästa. Eftersom bolaget flyger till flera destinationer i Frankrike kan jag välja en annan än Paris som jag hade tänkt.

Det blir Perpignan i södra Frankrike. (Paris och flyget vidare till Barcelona är uteslutet och måste nu ersättas med tåg eller buss.)

Halv fem på eftermiddagen kommer jag fram till den lilla staden Perpignan. Då lossnar gipset runt mitt nyopererade finger. Utan fingervärk hade jag självklart promenerat in till staden (fem kilometer) för att spara busspengarna. Men handen värker och jag vill hitta rum för natten snabbt.

På turistbyrån får jag karta och en lista över boenden med priser i staden. Vid stationen hittar jag ett billigt rum på Express Hotel. Här har man tidigare haft en svensk man boende i 25 år! Trots att det kostar extra att duscha.

Jag köper färdig plockmat (pasta, grönsaker och köttrullar) och tänker äta kvällsmåltiden på något torg. Men det finns inga bänkar att sitta på och dessutom börjar det regna.

I stället blir det sedan middag på rummet och klädtvätt i handfatet.

Godnatt vid halv tolv.

Budgetnöje/Perpignan

Kostnader dag 4

Robert Karlsson