Han reser till världens farligaste platser

Gerillaattacker, flygkrasch, kidnappning, sjukdomar, bilrån, bomber....

RESA

Robert Young Pelton är mannen många andra killar tror att de är när de hällt i sig tre tequila.

Tuff. Modig. Macho.

Foto: AP
En vanlig dag på jobbet för Robert Young Pelton där han sitter med sin bärbara dator nånstans mitt i vår farliga värld.

Han är äventyraren och författaren som rest till varenda livsfarligt hörn av världen och överlevt bombdåd, bilrån, attacker från gerillagrupper, kusliga tropiska sjukdomar och en flygkrash. När han reste med krigsherrarna i Afghanistan hittade han taliban-amerikanen John Walker Lindh och gjorde den berömda intervjun som kablades ut över hela världen via CNN.

I sin bok "The Worlds most dangerous places" (obligatorisk läsning för CIA-agenter) berättar han om sina resor i livsfarliga områden som Afghanistan, Tjetjenien, Colombia, Sierra Leone och Algeriet.

Den här eftermiddagen träffas vi på en bar på Venice Beach i Los Angeles. Robert Young Pelton, som påminner lite om den gamle tv-deckaren Magnum, trycker ner en limeskiva genom flaskhalsen i sin öl och undrar om jag vet var nödutgången finns?

Det gör jag inte.

Vi har varit på baren ett par minuter, och jag har ägnat tiden åt att ta mig upp på en ranglig barstol. Robert Young Pelton har däremot läst av lokalen med superskärpa. Han vet exakt hur många människor som befinner sig här, var nödutgången finns och han har placerat ryggen mot väggen.

Han har full kontroll över vad som händer.

Det är en gammal vana som har räddat livet på honom många gånger.

Varför reser du till livsfarliga platser och riskerar livet - vill du dö?

-Knappast. Hade jag en längtan efter att dö skulle jag bara skjuta mig själv. Det som driver mig är snarare nyfikenhet. Jag vill veta vad som får människor i krigszoner att agera som de gör. Jag tror inte att någon plockar upp vapen och börjar skjuta på andra om det inte finns en bra orsak. Bilden av ett krig i media är nästan alltid svart-vit. Onda och goda. För att fatta vad som pågår måste man själv åka dit och prata med folk.

Hur är det att vara gift med någon som dig?

-Min fru litar på mig. Hon vet att om någon klarar av att överleva farliga situationer så är det jag. Jag har övat upp mig, jag är alert. Du vet, en brandman eller polis behöver inte tala om för sin fru varje dag "Nu ska jag iväg och riskera livet".

Berätta om mötet med John Walker Lindh, talibanamerikanen.

- Han såg för jävlig ut. Jag hittade honom på ett fältsjukhus och gav honom några kakor och dricka. Jag videobandade vårt samtal och fattade inte förrän senare vilket stort rabalder det hade blivit hemma. Det var aldrig meningen att jag skulle göra John Walker Lindh till en sensation, jag ville se till att han fick vård och hölls vid liv tills han kom under amerikanskt beskydd. Jag tog med honom till stället där jag bodde. Han hade ont så vi gav honom morfin och dropp. Han sov som en baby den natten. Vi fortsatte snacka och jag läxade upp honom för att han kommit till Afghanistan för att döda folk. Där går min gräns - jag skulle aldrig döda någon.

Om du läxar upp alla du träffar som dödar folk, då har du en hel del att göra, eller hur?

-Jo, och ibland tror jag att jag blivit avtrubbad av allt jag har sett. När jag reste med rebellgruppen LURD i Liberia gav de mig ett avhugget huvud i present. Jag tänkte inte så mycket på det, men mina vänner sa till mig att jag skulle ta det lugnt ett tag, om jag inte reagerade på en sån sak.

Gjorde du som de sa?

-Ja, jag åkte till Panama för att göra ett reportage om hur det är att backpacka genom Darian Gap. Tyvärr hamnade vi mitt i ett bakhåll. Vår guide blev skjuten, själv blev jag kidnappad.

Hur tog du dig ur det?

-Jag snackade. Om du är kidnappad måste du se till att dina kidnappare inte ser dig som ett stycke kött, ett offer. Genom att babbla på om allt möjligt. Berätta vem du är, om din familj, vilken musik du diggar, så blir du mänsklig för dina kidnappare. Då blir det jobbigare för dem att ta livet av dig. De släppte mig efter 10 dagar.

Du är expert på att överleva farliga situationer, har du överlevt av tur någon gång?

-Jag har haft tur många gånger. En gång i Uganda när jag satt i en hotellbar och inte märkte hur en ung kille placerade en bag bredvid mitt bord. Jag hade glömt nåt på mitt hotellrum, lämnade baren och fastnade framför en Bollywood-film på teve. Då hörde jag en bomb explodera och sprang tillbaka till baren. Det var blod och döda kroppar överallt. Bordet där jag suttit var borta.

Vad skulle hända med dig om du fick utreseförbud från USA och aldrig mer fick resa till något livsfarligt land?

-Jag är expert på att ta mig in och ut ur länder, utan att någon har en aning. Jag hade hittat ett sätt.

Peltons överlevnadsguide: Så här gör du om...

Så tycker han om...

Vinn Robert Young Peltons böcker

Katarina Andersson ([email protected])