Se upp - ostron kan ge dig gulsot

...men risken att smittas på semestern överdrivs i tv-reklam

RESA

Är du en ostronälskare?

Då bör du ta en spruta mot gulsot.

I övrigt kan du ta vaccintillverkarnas skräckpropaganda i tv med ro.

Foto: GETTY IMAGES
Råa skaldjur som till exempel ostron är en vanlig smittkälla för gulsot. Men i övrigt är risken att smittas på semestern liten.

I en pågående reklamkampanj hävdar en tillverkare att du kan smittas av hepatit (gulsot) på många sätt, även i Europa. Det kan gälla alltifrån snyggingen på stranden till glasstruten på kaféet.

"Risken mycket liten"

Men enligt Smittskyddsinstitutets generaldirektör Ragnar Norrby är rädslan för att bli smittad i Europa överdriven.

-Risken är mycket liten. Turkiet ligger på gränsen eftersom det ligger i både Europa och Asien, och i alla exotiska länder är risken större. Då rekommenderar vi att man vaccinerar sig.

Han rekommenderar också ostronälskare världen över att vaccinera sig mot hepatit A. Sjukdomsutbrott har förekommit även i relativt säkra länder som Frankrike och USA där smittkällan varit ostron.

-Även i Sverige är ostronen ofta importerade, säger han.

Ostron smittkälla

Ostron äts för det mesta råa, och är en av de vanligaste smittkällorna tillsammans med andra råa skaldjur. I länder där hepatit A förekommer är råa grönsaker som sköljts i vatten en vanlig smittkälla.

Enligt Ragnar Norrby är diarré orsakad av colibakterier, campylobacter och salmonella den vanligaste reseåkomman som svenskar råkar ut för.

Hepatit A

Hepatit B

Vaccinering

Karin Wik