De tog cykeln - till Spanien

Framme efter 408 mil på två hjul

1 av 2 | Foto: EVA ÖSTERLIND
Anna och Ulf Ström föredrar uppförsbackar framför motvind. "En backe har ju ett slut och sedan går det utför", säger Anna.
RESA

MÁLAGA

Äntligen framme!

Efter två månader och 408 mil.

Anna och Ulf Ström cyklade från Sverige till spanska solkusten.

-Ungarna är ju utflugna nu. Så då tänkte vi att vi ville göra den här resan medan vi fortfarande är i god kondition, berättar Ulf Ström.

Men tro inte att paret, från Rydbo utanför Vaxholm, är några extrema äventyrare som ständigt söker nya, extrema utmaningar. Anna är 52 år och jobbar till vardags som säljsekreterare, 55-årige Ulf är affärschef.

-Vi har alltid gillat att resa. När ungarna var små hade vi en Volkswagenbuss med förtält som vi ofta var ute och campade i, säger Anna Ström.

Holland bäst

Numera föredrar de cykeln framför bilen på semestern. De har gjort några långturer på cykel tidigare, bland annat mellan Paris och Barcelona samt mellan Rom och Aten. Men som längst hade de varit ute tre veckor i sträck.

Cykelturen mellan Stockholm och Málaga tog nio veckor. Målet nådde de i slutet av oktober. Under resan har de upptäckt vilka länder som är bäst för cyklister.

-Först och främst Holland, där cyklar alla. Sedan Tyskland och Frankrike. I Spanien däremot så verkar de helt ha glömt bort cyklisterna när de projekterat vägar. Ibland tvingades vi ut på motorvägarna, berättar Ulf.

Mysiga hotell

De cyklade ungefär fem timmar om dagen och valde hotell längs vägen.

-Många förknippar en cykelsemester med umbäranden, sovsäck och spritkök. Men vi bodde på små mysiga hotell eller hemma hos familjer med bed & breakfast. Och det är en fördel med att cykla, att man får ett rymligare samvete till middagen! säger Ulf Ström.

Men alla uppförsbackar måste ju vara ett elände?

-Nej, det är värre med motvind. En backe har ju ett slut och sedan går det utför. Men vindarna ger sig inte lika lätt, säger Anna Ström.

Men hem fick cyklarna flyga. Och nu får de stå i garaget till våren.

5 tips för långfärden på två hjul

Robert Österlind ([email protected])