Läsarna: Hit vill vi helst resa i år

60.000 läsare har röstat fram årets favoritresmål

RESA

Sveriges största reseomröstning är avgjord för tredje året i rad.

Nära 60000 Resa-läsare har röstat fram sina favoritresmål för 2006.

Under en månad har omröstningen pågått på aftonbladet.se. Resmålen var indelade i sju kategorier:

Sol & bad i Europa.

Sol & bad utom Europa.

Storstäder i Europa.

Storstäder utom Europa.

Norden.

Snö (skidresor).

Drömresan.

En analys lyder så här:

Thailand och Grekland fortsätter att vara de överlägset mest populära resmålen för sol och bad. Bägge har till och med stärkt sina förstaplaceringar jämfört med i fjol.

Noterbart är att badresmålen som växt mest det senaste året, Turkiet och Egypten, bara hamnar på femte respektive nionde plats i sina kategorier.

Bland storstäder är Barcelona och New York favoriterna i år också. Thailand må vara starkt som badresmål -men huvudstaden Bangkok fick bara sju procent av rösterna i sin kategori och hamnade sexa.

I Norden håller Island förstaplatsen, men tvåan Gotland har krympt avståndet sedan i fjol. Och i år kan Ulf Lundell få Gotland att lyfta ytterligare, läs mer på sidorna 18-19.

Snökategorin var den jämnaste, med hela sex orter som aspirerade på förstaplatsen. I mål var Whistler i Kanada först, med Chamonix i Frankrike som tvåa. Åre kom på fjärde plats.

Att resa är att drömma. Och i drömmen, där alla plånböcker är välfyllda, är det fjärran, soldränkta öar som vi vinterfrusna svenskar längtar mest till, i Karibien eller Söderhavet.

På aftonbladet.se hittar du hela resultatet av omröstningen och sköna reportage från många av de vinnande resmålen - plus en och annan outsider.

Självklart mäktar vi inte med att skriva om alla era favoriter på en och samma gång, det skulle bli en tegelsten. Men lugn.

Vi kommer att fortsätta skriva från jordens alla hörn i Resa framöver, precis som vanligt.

Varannan lördag och söndag som bilaga. Varje onsdag som extra sidor i huvudtidningen. Och alltid på aftonbladet.se. Precis som vanligt.

Välkommen till ett nytt år med Resa.

Så här gick omröstningen till

Anders Hedberg, Sofia Wadensjö Karén, Bjarne Frykholm