Skippa solstolen för äventyret

Nu är det aktivitet som gäller

1 av 3
Galoppera i solnedgången i Droznovo.
RESA

Ridning i Spanien, vandring i Kina eller skidåkning i Chile är inga ouppnåelig äventyr längre.

För strax över 10 000 kronor väljer du bland Europas alla äventyr. Tredubbla och du kan göra nästan vad som helst i världen.

Och glöm frystorkat i tält och sovsäck. Nu bor vi på hotell. Nu är det aktivitet som gäller.

Skidåkning har vi gillat länge. Dykning blev en etablerad resesport innan förra seklet tog slut. Nu håller cykel och vandring på att ta plats med klättring som bubblare.

Något för nybörjaren

Vandring har blivit så populärt att även de stora och i sammanhanget tämligen tröga charterföretagen visar intresse.

Det charmiga med vandring är att nybörjartröskeln är låg. Det krävs inga dyra prylar och dagsetapp­erna brukar ta mellan fyra och sju timmar. Och du behöver aldrig bära tungt eftersom bagaget åker följebil eller ligger kvar på hotellet.

Resor med klippklättring och bergsbestigning är en ganska ny företeelse. Flera arrangörer erbjuder bestigningar av tekniskt enkla berg som exempelvis Kilimanjaro i Afrika. Låt vara att det är nästan 6 000 meter högt och mycket fysiskt krävande, men det räcker ändå med att du har bra kondition och är envis som synden. Klättrare är dock ett släkte som trivs i tält och gärna slevar billig mat ur snuskburk.

Ett dyrare alternativ

Konstigt nog finns det nästan inga resor alls för kajakpaddling, trots dess väldiga popularitet. Samma gäller för längdåkare.

Än märkligare är att Häst- och Sportresor fått vara ensamma resespecialister så länge, trots att ridning blivit en gigantisk friluftssport.

Aktivitetsresan blir förstås dyrare än den vanliga solchartern eftersom den vanligtvis inkluderar både måltider, lokala transporter och guide. Priserna startar vid drygt 7 000 kronor för en vandringsresa med buss på Europas fastland. Med flyg till Medelhavet stiger priset till strax över 10 000 kronor och över 20 000 kronor får du hela världen att välja bland.

Läs guiden:

Gunnar Andersson