Så mycket dyrare blir din resa i höst

Nya miljöskatten höjer flygpriset - men inte för Norrlandsresenären

RESA

I höst blir det dyrare att flyga.

Regeringens nya miljöskatt på flyg införs med största sannolikhet i augusti, och gör varje flygbiljett mellan 94 och 304 kronor dyrare.

Men om du flyger från Norrland behöver du inte betala.

Foto: JOHN FOXX IMAGES
Om den nya miljöskatten klubbas höjs priserna på både in- och utrikesresorna från och med augusti.

Förra veckan överlämnade regeringen sitt förslag om den nya skatten till Lagrådet som ska granska lagtexten. Om inget oväntat inträffar klubbas skatten i riksdagen i april - och börja gälla redan i slutet av sommaren.

En resa till Egypten eller Thailand i höst blir därmed 1216 kronor dyrare för en familj med två vuxna och två barn.

Skatten blir 94 kronor per passagerare för resor inom Europa (även inrikesflyg och till Turkiet), och 304 kronor för resor utanför Europa. Avgiften tas ut varje gång ett flyg lyfter från en svensk flygplats, och är lika för alla passagerare, oavsett ålder eller biljettpris.

Men det finns undantag.

Resor till och från "Stödområde A" - bland annat Norrlands inland - beskattas inte alls.

För resor till "Stödområde B" - bland annat Norrlandskusten, Mora och Visby - tas skatten bara ut på ditresan. Flyger man Malmö-Stockholm tur och retur betalar man alltså två gånger 94 kronor i flygskatt, medan man bara behöver betala enkel skatt för en tur- och returresa Sundsvall-Stockholm.

Hur kommer det sig att Norrland slipper betala miljöskatt - utsläppen förstör väl miljön lika mycket oavsett varifrån flygen lyfter?

-I förslaget har man tagit regionalpolitiska hänsyn, något som man ska göra enligt budgetpropositionen, säger Anna Stålnacke på Finansdepartementet.

Branschorganisationen Svenskt flyg är inte oväntat skeptisk till den nya skatten. Enligt dem kan skatten leda till att mindre flygplatser kan tvingas lägga ner.

Är det inte rimligt att flyget är med och betalar för sin del av miljöförstöringen?

-Vi tror inte att det här får någon miljöeffekt. Och om det här handlar om att skydda miljön är det helt ologiskt att flygningar till och från Norrland är undantagna, säger Wilhelm Jansson på Svenskt flyg.

Skatten kommer att införas från och med den 1 augusti i år. Men köper du din resa senast den 30 juni slipper du - så länge du reser innan året är slut.

Lågprisbiljetten 50 procent dyrare

Läs också:

Sara Berggren