Möt våren till lågpris

Så sparar du tusenlappar på weekendresan till kontinenten

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET BILD
För den som har tålamod lönar det sig att jämför priserna mellan olika resebyråer. Priset för en flygbiljett till Venedig skilde sig i Resas undersökning med ca 900 kronor.
RESA

Påsken ligger sent i år - då reser svenskar till storstan.

Men det gäller att ligga i om du vill hitta billigaste biljetten för vårresan till kontinenten.

Vi har testbokat flyg till tre weekendstäder i april. Det skiljer över 1 000 kronor mellan dyrast och billigast.

Resebyråerna har sett trenden i flera år -tidig påsk innebär fler sålda solresor, medan en sen påsk betyder att weekendresorna bokas snabbast.

Men för den som vill sätta ihop sin egen "möt våren i Europa"-resa finns ingen enkel genväg för att hitta den billigaste biljetten.

Priserna varierar

Flygpriserna kan variera kraftigt mellan olika resebyråer - till och med på samma biljett till samma stad med samma flygbolag. Ofta får man olika prisuppgifter per telefon och över nätet, och ett erbjudande du hittar ena dagen kan vara borta nästa.

Hittills har de flesta resebyråer inte heller omfattat lågprisflyg, vilket gör att man lätt missar de billigaste resorna.

Nyligen lanserades Flygbilligare.se, en ny sökmotor som söker efter lägsta pris hos lågprisbolagen, bland annat Ryanair, Fly Nordic och Wizz Air. Vårt test visar dock att sidan inte alltid håller vad man kan vänta sig.

Det lönar sig att leta

Ibland får man besked att det inte finns någon flygning alls, trots att det går att hitta på flygbolagens egna sajter. När vi sökte flyg Stockholm-Barcelona föreslogs bara en flight - med Spanair. Ryanair nämndes inte alls - trots att Ryanairs egen hemsida visar att det finns lediga biljetter till lägre pris på sträckan de dagarna.

Kontentan: Det enda sättet att komma åt lägsta möjliga pris är att kolla med flera resebyråer, både via internet och telefonbokning. Det tar tid - men lönar sig.

Sara Berggren