”Ring runt för bästa pris”

Resa-redaktionen chattade gav råd till läsarna - direkt från mässan

1 av 2 | Foto: Dino Stén
Resas redaktör Anders Hedberg chattade med läsarna direkt från TUR-mässan i Göteborg.
RESA

Moderator säger: Hej. Nu börjar vi chattet alldeles strax direkt från Tur-mässan i Göteborg.

Moderator säger: Välkomna att skicka in fler frågor om resmässan, om Resa-bilagan och om resor i allmänhet,

   Anders Hedberg säger: Hej, jag heter Anders Hedberg och är redaktör för Aftonbladet Resa. Just nu sitter jag mitt i vimlet på resmässan i Göteborg. Välkommen att snacka resor med mig och min redaktion NU!

Egon da babe säger: Vilken europeisk storstad ska man åka till nu om man vill ha en VARM cityweekend?

   Anders Hedberg säger: Ju längre söderut desto bättre. Rom, Aten, Nice och kanske Barcelona är bra val den närmaste månaden.

Anna säger: Hej Anders Ni gör en bra tidning - köper den ofta. Är det några spännande trender på mässan i år?

   Anders Hedberg säger: Aktivitetsresor, typ spa och golf, ökar. Dessutom är flera länders turistbyråer här för första gången, till exempel El Salvador och Guatemala.

maaaaaaaria säger: Hej! vart ska man åka i oktober/november om man vill att det ska vara varmt, skönt och billigt? alltså inte så dyrt som att åka till thailand..

   Anders Hedberg säger: Egypten är både billigt att åka till och att vara i. Kanarieöarna är dyrare men dit brukar det också finnas billiga resor.

chile säger: Hej, finns det något monter från chile?

   Anders Hedberg säger: Nej, Chile har vi inte sett till. Däremot har andra sydamerikanska länder montrar, som Peru, Argentina och Brasilien.

mnb säger: Jag var en kvart från att gå ned i tunnelbanan i London där bomberna exploderade i somras, så man kan aldrig helt skydda sig. Men är det några länder, förutom de självklara typ Irak, Afghanistan m fl, som Du tycker man ska undvika p g a terrorhot.

   Anders Hedberg säger: Det är svårt att svara på. Man kan alltid vara på fel plats vid fel tillfälle och det går nästan aldrig att förutspå var terrorister slår till härnäst. Ett bra tips är att hålla sig a jour med svenska och brittiska UD:s reserekommendationer. Titta på www.ud.se

Liselotte säger: Jag ska dit imorgon, vilken monter MÅSTE jag gå och se??

   Anders Hedberg säger: Vår monter förstås, den heter B 00:09. Du är mycket välkommen hit!

Calle S säger: Varför skriver ni alltid så mycket om Thailand?

   Anders Hedberg säger: Vi skriver mycket om Thailand därför att det finns ett stort intresse för landet. Över 200 000 svenskar semestrar där varje år. Men vi skriver om många andra länder också, det hoppas jag att du har upptäckt.

Kristina säger: Hej Anders. Finns det några resmål i Karibien som har boende för familjer på 5 pers? har haft svårt att hitta nåt överkomligt.

   Anders Hedberg säger: Det kan vara knepigt att hitta rum som sväljer så många. Fråga runt hos olika arrangörer vad de har att erbjuda. Lime travel är en som är stor på Karibien.

Josefina säger: Hej jag undrar vad är din bästa resa du har gjort alltså och vilket lan rekomenderar du ? :)

   Anders Hedberg säger: Den bästa resan har jag förhoppningsvis inte gjort än. Två länder jag längtar tillbaka till är Australien och Nya Zeeland. Det är synd att det är så långt dit och så måste man ha gott om tid för avstånden är stora och det finns oerhört mycket att se.

Sara säger: Hej! Ska åka till USA i Juni och vara där två månader... Hur ska jag hitta de billigaste flygbiljetterna?!!

   Anders Hedberg säger: Det finns tyvärr inga genvägar. Flygpriser ändras hela tiden och kampanjer dyker upp titt som tätt. Börja med att kolla på vår hemsida under rurbiker "Sök flyg". Då får du de lägsta priserna från en mängd resebyråer.

Rundis säger: Varför är det så dyra tillägg när man vill resa ensam? Jag kan förstå hotellkostnaden, men resten? Nästan alltid i lågprisklassen dessutom, sällan av "normaltyp". Specialpriser riktar sig till familjer och par oftast. Är solo-kategorin så ointressant kundgrupp?

   Anders Hedberg säger: Jag håller med dig om att det i många fall är ganska saftiga tillägg. Vi har skrivit om detta tidigare och kommer säkert att göra det igen. De flesta charterarrangörer har i alla en del resmål och hotell där du slipper betala extra. Ring runt och fråga!

Frida säger: Hej. Vi ska åka till Egypten i Junia (första chartern tillsammans), tror du det kommer vara OK att åka dit då, med tanke på oroligheter. Har du också någe tips om någe romantiskt som man kan göra?? Mvh

   Anders Hedberg säger: Säkert eller inte är omöjligt att svara på. Ni måste själva avgöra om ni vågar åka eller inte. Det finns många romantiska saker att göra, till exempel att snorkla tillsammans på de fina korallreven eller ta en kvällstur ut i öknen. Kolla med utflyktsarrangörer på plats!

Annzi säger: Finns det mycket information om Australien och NZ i år?

   Anders Hedberg säger: Nej, mindre än tidigare år etersom ländernas turistbyårer inte finns här. Några arrangörer som ordnar resor dit finns dock, som My Planet och Tour Pacific.

Mr Boracay säger: Hej...sitter just nu pa filippinerna & ska flyga till Kuala Lumpur inom nagra dagar,tycker att den staden fortjanar lika mycket uppmarksamhet som Bangkok,kan det komma ett reportage inom kort?mvh Daniel

   Anders Hedberg säger: Hej Boracay! Jag var själv i Filippinerna för bara ett par veckor sedan och flög då också till Kuala Lumpur. Vi har något KL-resportage på gång och dessutom finns en resguide på nätet som du kan skriva ut bara du blir Plus-medlem (kostar 19 kr för en månad). Klicka på Resguider i menyn till vänster.

Crille säger: vilket land/resemål skulle vara mest lämpligt att besöka om man söker efter värme och inte har allt för tjock plånbok?

   Anders Hedberg säger: Det beror helt på vilken årstid det här. Kanarieöarna är ju varmt året om och hyfsat billigt att resa till. Egypten är billigare att vistas i och bjuder på värme större delen av året. På sommaren är länder som Turkiet, Kroatien och Bulgarien bra alternativ.

ulle säger: Hej Anders)) jag vill åkat till thailand i slutet på april eller början av maj..är bara ute efter en flygstol..vet inte om jag ska vara borta 3 eller 4 veckor..har du något förslag ..vill inte betala så mycket då reskassan är begränsad..tacksam för svar

   Anders Hedberg säger: Nu i april börjar ju lågsäsongen i Thailand och många flygbolag sänker sina priser dit. Börja med att klicka på rubriken Sök flyg, så får du lägsta priserna från en mängd arrangörer. Du bör kunna hitta t/r-biljetter för 5000-6000 kr. Ryska Aeroflot och ukrainska Aerosvit brukar höra till de billigaste. En arrangör som säljer bägge är PD travel, titta på www.aerosvit.se

Moderator säger: Nu avslutar vi chattet. Tack Anders Hedberg och tack alla chattare för era frågor.

   Anders Hedberg säger: Klart slut från resmässan. Vi finns här hela helgen, kom gärna och hälsa på oss i monter B 00:09.