Här räcker reskassan längst

...men svensken blir fattigare enligt RESAs exklusiva priskoll

RESA

Tyvärr, svensk - det kostar allt mer att semestra utomlands.

Hela 94 länder har blivit dyrare det senaste halvåret - medan bara åtta har blivit billigare.

Här är de nya siffrorna i Resas unika priskoll för 103 länder och områden över hela världen.

Sedan ett halvår tillbaka har de allra flesta länder blivit dyrare att semestra i. Framför allt gäller det delar av Sydamerika och Karibien. Mest har prisnivån gått upp på de franska öarna Guadeloupe (+23,9 procent) och Martinique (+26,6 procent). På den sydamerikanska kontinenten Chile har varorna i vår korg blivit 16,1 procent dyrare, och i vintercharterfavoriten Brasilien 15,6 procent dyrare.

Ett lyckligt undantag i Karibien är Nederländska Antillerna (öarna Curaçao och Bonaire). Här har priserna gått ner med drygt 16 procent sedan senaste mätningen.

Men trots att priserna gått upp i Sydamerika är det fortfarande här man kan semestra billigast.

Paraguay, Bolivia och Argentina toppar listan över de billigaste turistländerna. Här kostar varukorgen, som går på en hundring i Sverige, bara drygt 40 kronor.

Men tänk på att inte stirra dig blind på siffrorna i listan. Inom ett enskilt land kan prisvariationerna vara stora, beroende på ort, inköpsställe och om produkten är lokalt producerad eller importerad. Dessutom går valutor upp och ner, vilket kan göra länder tillfälligt billigare eller dyrare för turisten.

Priskoll görs av det brittiska konsultföretaget ECA i London, exklusivt för Resa. Den bygger på priser på totalt 60 varor och tjänster: allt från bröd, frukt, öl och vin till film, toapapper och middag på restaurang. Däremot ingår inte hotellkostnader.

Resultatet av beräkningarna blir en indexsiffra, där Sverige alltid har 100. Högre siffra än 100 betyder att landet är dyrare, lägre att det är billigare.

Johan Furusjö, Bo Svernström