"Släktresa är lyxigt"

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Farfar Thomas, Leo och mamma Joanna trivs bra ihop på Seaworld i Orlando, Florida.
RESA

Fixa en stor lägenhet, dela upp er och utnyttja far- och morföräldrar som barnvakt.

Det är Joanna Wedins bästa reseråd efter att ha semestrat med släkten fem gånger på två år.

Familjen Wedin har bott i England i drygt fem år. De besöker Sverige någon gång per år, men vill gärna besöka andra länder än bara Sverige under semestern.

-Därför har vi löst det med att bjuda med släktingar på olika utlandsresor, berättar Joanna Wedin. Oftast har det antingen blivit min makes mamma med hennes sambo eller min makes pappa med sambo som har följt med.

De senaste två åren har det blivit fyra-fem släktresor som i stort sett har fungerat bra.

-Eftersom vi inte bor i samma land som våra släktingar är vi inte bortskämda med barnvakt. Genom att resa med våra föräldrar får de en chans att umgås med sitt barnbarn Leo och vi får möjlighet att ha lite barnfri tid. Det blir väldigt lyxigt för alla.

Vissa erfarenheter som har vuxit fram med tiden är att det är bättre att hyra en stor lägenhet än att ha olika hotellrum.

-Annars sitter man bara och häckar i varandras trånga hotellrum på kvällarna. Som småbarnsföräldrar måste dessutom en stanna kvar och vakta så att inte Leo vaknar. Då är det bättre att ha ett stort gemensamt vardagsrum att umgås i.

Familjen har också lärt sig att framgångsreceptet för en lyckad släktresa är att göra saker på egen hand.

-Släkten är jättetrevlig, men det kan bli lite väl att umgås dygnet runt i flera veckor. Efter hand har vi insett att alla inte gillar att göra samma saker, då är det bättre att dela upp sig.

Läsarna berättar:

3 TIPS

Terri Herrera Eriksson