Så vinner du i Italien

Se upp för bondfångeriet i vinbutikerna

RESA

Stod med näsan mot skyltfönstret och kände snålvattnet rinna till.

Stegade in i en av Roms många vinbutiker i hopp om att göra ett fynd.

Slumpen räddade mig från en usel affär. Bondfångeriet tar sig alla möjliga uttryck, men på Via Principe Amedo 7 lät det:

Foto: STURE OLSSON
De tjusiga vin- och delikatessaffärerna i Roms turistkvarter har mycket att erbjuda. Men var vaksam! Några fyndinköp gör du knappast här.

-Mmmmmm" Mama mia" eccelento"fantastico"

Inne på Enoteca (så heter vinaffärerna som ofta också har andra läckerheter) Picca e Picca vräkte butiksinnehavaren superlativer över det vin jag höll i handen. En flaska Nipozzano Riserva 2001.

Jag är ingen världsmästare på vin, men bra på att dricka goda grejer. Och ibland fungerar minnet.

Jomenvisst.

Det var ju just en Nipozzano Riserva 2001 som jag slumpmässigt köpte på Systembolaget i Hötorgshallen inför en pastamiddag innan avresan till Rom.

Systemet tog 119 kronor för flaskan.

Här stod jag nu med en lismande butiksinnehavare i en fräsch butik på en halvsunkig gata mitt i hotellkvarteren kring Termini i Rom.

Karln vände och vred så att jag kunde se prislappen: 19,95 euro. 180 spänn!

-Tack, men den kostar nästan bara hälften hemma i Sverige" stammade jag fram.

-Allora"åk dit då! fräste bondfångaren.

Jag stapplade ut och historien kunde ha slutat här.

Nu råkade jag driva omkring lite planlöst denna eftermiddag och hamnade vid Piazza Santa Maria Maggiore. Tog mig in i en supermercato, livsmedelsaffären, SMA Rocca. Efter ostar, kallskuret och läckra bröd var det dags för vinavdelningen.

Och - jodå, där stod den. En hel hylla med Nipozzano Riserva 2001. Pris: 9 euro, cirka 80 kronor.

Klart som korvspad: i en italiensk supermercato handlar italienarna sina förnödenheter till priser som inte tål något fuffens.

Sensmoral: Köp aldrig någonting, inte ens ett tuggummi, i vin- och souveniraffärerna som ligger i stationsområdet Termini i Rom. Och tänk på att en flaska högklassigt vin är några tior billigare än hemma.

Men å andra sidan tillkommer både resan och kånkandet.

Sture Olsson