”Jag fick malaria på semestern”

Anna Worén blev sjuk på resan till till Söderhavet trots profylax

Foto: privat
Anna Woréns resa till Salomonöarna började bra. Men efter ett tag fick hon hög feber. När hon kom hem fick hon veta att hon smittats av malaria.
RESA

Anna Worén gjorde allt rätt på semesterresan.

Hon skyddade sig mot myggbett. Hon tog sin medicin varje dag.

Ändå fick hon malaria.

Anna Worén, 37, åkte till Salomonöarna.

– Resan arrangerades av Läs & Res, så jag var väl förberedd, hade läst böcker och fått en massa information. Jag pratade med en läkare på vårdcentralen i Karlskoga och fick Lariam som förebygger malaria.

Resan var intressant och spännande. Hon upplevde kulturen på nära håll, tack vare Läs och res-konceptet som innebär att man bor med lokalbefolkningen.

– Vi bodde ibland i hyddor med stampat jordgolv, men jag hade alltid myggnät kring sängen. På dagarna hade jag långärmad blus och långbyxor och myggmedel på mig. Alla i gruppen tog malariamedicin.

En dag var hennes ena hand svullen, men svullnaden gick tillbaka och hon tänkte inte mera på det.

Resan varade i tre veckor. Sista veckan fick hon feber, mådde illa och kallsvettades. Efter några dagar blev hon frisk igen och hemresan gick bra.

– Men så fick jag hög feber, svettades och mådde illa. Det varade i tre-fyra dagar, sen gick det över, så blev jag sjuk igen. Det var fruktansvärt. Jag var helt utslagen. Sängkläderna blev genomvåta av svett.

I en månad hade hon återkommande feberattacker.

– I januari 2000 togs prover som visade att jag hade en mild form av malaria.

Hon behandlades i tre dagar på sjukhuset i Örebro. Hon fick medicin intravenöst och som tabletter.

– Läkarna sa att febern eventuellt kunde komma tillbaka efter tre månader, men jag fick inga fler feberattacker.

Nu har hon varit frisk i sex år. Det som förvånade Anna var att hon blev sjuk trots att hon tog malariamedel.

– Inget malariamedel ger ett hundraprocentigt skydd. Att skydda sig mot myggbett är viktigare än att ta medicin, säger Mats Wahlberg, professor på Smittskyddsinstitutet.

Det finns flera olika typer av parasiter som orsakar malaria. Därför vill Mats Wahlberg inte ge generella råd om malariamedel utan säger att man alltid ska prata med en erfaren läkare på en vaccinationscentral. Det gäller även vacciner mot andra sjukdomar.

– Om man ska vara två veckor på stranden i Koh Lanta, Thailand, behöver man inte bry sig om tyfoidfeber. Ska man däremot resa runt i Sydostasien som backpacker i sex veckor är det klokt att vaccinera sig mot tyfoid, säger Bengt Normann, smittskyddsläkare.

Vaccin kan dock inte ersätta sunt förnuft. Att man är vaccinerad mot kolera innebär inte att man kan dricka förorenat vatten utan risk. Koleravaccinet ger bara ett 70-procentigt skydd.

Dessutom är alla människor inte lika mottagliga för vaccin.

–?Vissa människor svarar inte alls på vaccin mot hepatit B, till exempel, säger Bengt Normann.

Idag är Anna Worén frisk och bor med sin familj i Bergsfjord i nordligaste Norge. Långt från tropiska sjukdomar, skulle man tro.

– Men min läkare påstår att myggorna här uppe också kan bära på malariaparasiter, säger hon.

Malariamyggan lever nämligen även i Norden, men, lugn bara lugn, malaria har inte funnits i Sverige sedan 1930-talet.

120 sjuka i Sverige varje år

Så skyddar du dig

Vilket skydd ger vaccinet?

Anders Sandberg