"Resorna är vårt sätt att hålla kontakten"

RESA

En gång om året lämnar de fyra tjejerna sina familjer och reser bort. Endast en i gruppen vet vart.

- Det är så skönt att bara betala och hänga med, säger Helena Eriksson.

Foto: PRIVAT
För vännerna Karin Gustavsson, Tina Engberg, Helena Eriksson och Annika Valfridsson från trakten kring Smålandsstenar är det 40-årsresan som står på tur. Allra helst vill tjejkompisarna åka till Italien, så nu höjer de tempot på pengasparandet.

Under tretton år har det bara hänt en enda gång att en hemlig resa varit snudd på katastrof. Tjejgänget, som hållit ihop sedan gymnasiet, var på väg att vända när de kom fram till stugan de skulle sova över i. Hela huset var mögligt. Ytterdörren hade stora glipor - och gick inte gick att stänga.

I övrigt har alla resor varit lyckade.

Tjejerna turas om att vara reseledare. Den ansvariga ordnar allt praktiskt men avslöjar ingenting i förväg.

- Vi andra vet inte ens i vilket väderstreck vi ska åka!

Resorna får kosta mellan 1 000 och 1500 kronor. De går i huvudsak till olika platser i Sverige, även om ett julpyntat Tivoli i Köpenhamn har fått besök.

- Det behöver inte vara så märkvärdigt eller avancerat. Huvudsaken är att vi kommer bort ett tag och kan umgås utan män och barn i hälarna, säger Helena Eriksson.

Ibland har de åkt till en stad för att shoppa, ibland till ett spa för att ta det lugnt. Vissa gånger övernattar de, andra reser de bara över dagen.

Men nästa år blir det en långresa som alla är med och planerar. Då fyller tjejerna nämligen 40. Det ska firas! Helst med en vecka i Italien.

Så mycket som möjligt av resan ska betalas med hopsparade pengar. Nästan 10 000 kronor finns nu på bankkontot avsett för ändamålet.

- Vi ses alltid var tredje vecka på en tjejmiddag. Det är vårt sätt att hålla kontakten med varandra nu när alla inte längre bor i Smålandsstenar. Varje gång lägger vi en slant till vår långresa. Tidigare var det 200 kronor. Men nu har vi ökat till 300-400, för att slippa skjuta till så mycket själva mot slutet, berättar Helena.

Tjejerna har även en stående lottorad. Den har inte gett någon vidare utdelning hittills. Men efter 13 år är det ingen som vågar ändra en siffra på kupongen. Nästan lika illa är det med trisslotten som är ett stående inslag på tjejmiddagarna. Men den har i alla fall bidragit till nya trisslotter.

Den stundande 40-årsresan blir gängets andra långresa. När tjejerna fyllde 30 bar det av till Budapest. Så allt talar för att det blir en 50-årsresa också. Och tio hemliga kortresor fram till den.

Spartips för resklubben:

Kerstin Sundmark