Strulet kostade honom resan

Kubas ambassad skickade visumet för sent - Ulf och hans vänner förlorade 29000 kr

Foto: ANDERS DEROS
Biljetterna blev värdelösa. Utan turistvisumet till Kuba fick Ulf Andersson inte komma på planet.
RESA

Pass, pengar och piljetten - men inget visum. Ulf Andersson och två kompisar kom aldrig iväg på sin efterlängtade resa till Kuba.

Kubanska ambassaden postade nämligen deras visum för sent.

Och killarna förlorade nästan 29000 kronor.

Foto: THOMAS GUSTAFSSON
Soliga Kuba var målet för resan - som aldrig blev av.

En månad före jul, när Sverige känns som insidan av en kolsäck, skulle Ulf Andersson resa till soliga Kuba tillsammans med två kompisar.

I september hade de bokat sina reguljärbiljetter med holländska flygbolaget KLM. Några hotellnätter var också bokade och betalade.

Sammanlagt hade killarna redan lagt ut 28 839 kronor.

-Jag har varit på Kuba tio gånger, så jag visste att vi behövde visum. Två veckor före avresan faxade vi in våra ansökningar. Jag ringde också upp ambassaden för att kolla att de kommit fram. Och så betalade vi in visumavgiften på nästan 500 kronor per person, berättar Ulf Andersson.

Sedan hände ingenting. Och ingenting. Först på förmiddagen två dagar innan killarna skulle iväg ringde ambassaden och frågade vart visumen skulle skickas.

- De lovade att de skulle gå med expressbrev hem till mig, för att vi säkert skulle få dem följande dag.

Så blev det inte. Inget brev låg i Ulfs brevlåda när han kom hem från jobbet. Trots det åkte trion ut tidigt nästa morgon till Landvetter. Där fick de besked av KLM att de inte skulle komma iväg. Inget visum, ingen Kubaresa.

Eftersom väskorna ändå var packade bestämde sig killarna för att försöka hitta ett alternativ.

De åkte till resebyrån som sålt deras Kubabiljetter och hade turen att få tag på flygbiljetter till Malaysia i stället. Planet lyfte samma dag.

När Ulf kom hem två veckor senare låg Kubavisumen och väntade i brevlådan. Han kollade upp vad som hade hänt och kunde konstatera att försändelsen hade lämnats in 15 minuter för sent för att den skulle levereras dagen före avresan.

Ulf har både ringt och skrivit flera gånger till ambassaden, men aldrig fått något svar. Nu vet han inte hur han ska göra för att han och kompisarna ska få igen sina pengar.

Aftonbladet Resa har inte heller fått svar från Kubas ambassad trots upprepade påringningar.

Tänk på det här

Läs också:

Kerstin Sundmark