Vinterns 8 hetaste trender

Långresor på vintern och cityhelger resten av året populärt

Foto: Lotte Fernwall
Helgresorna till Kanarieöarna ökar i vinter. Maspalomas på Cran Canaria är populärt.
RESA

Exotiska långresor på vintern och storstadshelger resten av året. Svenskar reser mer än någonsin.

Resebyrån Ticket har sammanställt vinterns

restrender.

1 Kortsemestrar

En rakt motsatt trend till långresorna: Vi vill resa under hela året och se mycket av världen, men vi har inte tid med mer än några dagar. Helgresor till både Chicago, Peking och Gran Canaria kommer stort i höst.

2 Vintersol viktigare

Vi vill ha sol och värme under vintersäsongen, och fler och fler tar ut en allt större del av semestern på vintern. I Tickets undersökning svarade 49 procent att de föredrar att resa utomlands på vintern.

3 Längre resor

Nya direktflyg och paketresor gör att vi kan resa långt bort utan att det känns otryggt. Costa Rica, Mauritius och Kap Verde är exotiska resmål som kommit närmare. Vi vill också vara borta längre, resor på tre veckor och mer ökar.

4Thailand slår allt

Reguljär- och charterflyget har fler avgångar än någonsin, och antalet resenärer till Thailand kommer att slå alla rekord. Frågan är bara vilken inverkan nattens dramatiska händelser får på resandet till Thailand.

5 Arrangören spelar mindre roll

Vi struntar i vem som

arrangerar. Det viktigaste är att vi får exakt den resa vi vill ha.

Vi vill kunna välja exakta avrese­tider och få just det hotell som passar.

6 Fler upplevelser

Bara sol och bad är inte längre tillräckligt för de resvana svenskarna. Nu vill vi uppleva saker, något unikt och spännande vi kan berätta om på jobbet efteråt.

7 Billigt flyg

Bortskämda av lågprisflygbolagens enkronasbiljetter vill vi ha flygstolen nästan gratis. Däremot lägger vi ner mer pengar på bra boende och upplevelser på plats.

8 Tidsbrist

Vi reser mer, men har inte mer semester. Därför är bra förbindelser viktigare än priset. Direktflyg gör att vi kan vara på resmålet längre, och det betalar vi gärna för.

Sara Berggren