Nya bagageregler på flyget

USA, Kanada och Storbritannien: OK för tandkräm och schampo på flyget

RESA

Nu får du ta med dig schampo och tandkräm ombord på planet till USA.

Efter sommarens terrorhot mot Storbritannien lättar nu länderna på reglerna för handbagage.

Igår införde USA och Kanada nya regler för handbagage. Du får nu ta med dig små volymer toalettartiklar på flygplanet till och från USA och Kanada.

Du får köpa taxfree-sprit och andra drycker innanför säkerhetskontrollen och ta med dig ombord.

Storbritannien har också lättat på reglerna men gick inte så långt som USA. Här är den stora skillnaden att du får ta med dig en större handbagageväska, fast kosmetika och musikinstrument. Sedan tidigare får du ta med dig taxfreesprit om du inte flyger till USA.

– Med anledning av de terroristhot som riktades mot oss har vi strängare regler än USA, säger David Stewart, talesman på Brittiska transportdepartementet.

Nu har ju USA lättat upp sina regler ytterligare – kommer ni att följa efter?

– Nej, det här är ingen tävling. Vi kommer inte att ändra våra regler som vi uppdaterade förra veckan. Varje land gör sin bedömning av säkerhetsläget.

I övriga världen gäller samma regler för handbagage som tidigare. EU håller på att ta fram gemensamma regler för unionen. Ett beslut väntas i slutet av nästa vecka.

– Det är frågan om vätskor, toalettartiklar och taxfreesprit och storleken på handbagaget som är svårt att komma överens om, säger Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen.

Tidigare artiklar

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM