Matkriget mot ryssen

Foto: Illustration: Björn Gevert
RESA

Rysliga ryssar och snälla svenskar.

Kultur­krocken var total. Till sist tvingades resebyrån se till att de fick varsin matsal på det turkiska charterhotellet.

Svenskarna stod stillsamt i kö, medan ryssarna armbågade sig fram och tog all maten.

– Vi fick många klagomål från våra resenärer som upplevde de ryska gästerna som burdusa och framfusiga, säger Alexandra Bylund, informationschef på Solresor om resan till Turkiet för några veckor sedan.

Hotellet är Bella Sun i turkiska Side. Det är ett all inclusive-hotell där all mat och dryck ingår i totalpriset. De flesta av hotellets gäster är ryssar.

– Svenskarna klagade på att ryssarna var skräniga och lassade upp mat från buffén som de sedan inte åt upp. Så till sist valde vi att öppna en egen restaurang för de svenska gästerna. Tanken var att våra gäster skulle slippa irritera sig på ryssarna, säger Alexandra Bylund.

Men det hjälpte inte. De svenska resenärerna stördes ändå av sina ryska grannar.

Tomas Johansson är en av dem. Han tog kontakt med Aftonbladet – irriterad över de ryska gästernas beteende, trots de segregerade matsalarna.

Han vill egentligen inte generalisera, men just de här ryssarna var inte roliga.

– De armbågade sig fram i köerna, fimpade i poolen och betedde sig som svin, säger Tomas Johansson.

Dessutom gick de upp halv fem på morgonen och markerade alla solstolar.

Elisabeth Kjelltoft bodde också på Bella Sun.

– Vi svenskar har vårt sätt att vara och de har sitt. Men resebyrån kanske inte skulle lägga svenskar på ett hotell med närmare tusen ryssar. Jag skulle gärna velat veta detta innan jag bokade. Min dotter blev alldeles chockad en dag när en rysk kvinna kom in i vår matsal och tog med sig hela fatet med vindruvor, säger Elisabeth Kjelltoft.

Läs också:

Anders Sandberg (resa@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM