Kinamat på riktigt

Krog i Stockholm bjuder på rätter du aaaldrig anat fanns

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
Kocken A-yong på restaurangen Dragon House i Stockholm i full färd med att tillaga så kallad ekorrfisk, en friterad kinesisk specialitet som vi annars sällan ser på kinesiska restauranger i Sverige.
RESA

Sjögurka och gristarmar - men aldrig fyra små rätter.

Dragon House har man hämtat både recepten och kockarna direkt från Kina.

En kinesisk kock måste vara konstnär också, säger Sanna Liu.

Vi står i köket på Dragon House i Stockholm och tittar på när kocken A-yong från Hunan-provinsen skär en hel gös i rutmönster. Det ska bli ekorrfisk, där fisken friteras och läggs upp med fenorna vridna så att den ser ut som en ekorre.

Sanna Liu och hennes man Peter kommer från Xian, sydväst om Peking. De har bott i Sverige i många år, men tröttnade på att tvingas åka till Kina för att äta riktig kinesisk mat, så de öppnade Dragon House med traditionella kinesiska rätter på menyn.

För att få helt äkta smak på maten reste de först runt i Kina och letade upp fyra kockar från fyra olika provinser som är kända för sin mat.

- Vi fick övertyga Migrationsverket om att de hade unika kunskaper för att de skulle få arbetstillstånd.

Den kinamat som oftast serveras i Sverige har få likheter med maten i Kina. Fyra små rätter är inget som hamnar på kinesiska middagsbord.

- Kocken från Sichuan har jobbat på restauranger i Kina i tio år. Men när han kom hit hade han ingen aning om hur man gjorde friterade bananer till efterrätt, skrattar Sanna.

I början var det kanske tio sällskap i veckan som beställde från den traditionella kinesiska menyn. Nu är det tio varje kväll.

- Svenskar är inte rädda. Många vågar testa grisfötter med sjögurka, grismage eller frasiga tarmar.

Den som vill testa nya rätter vinner på att beställa på kinesiskt vis. Man tar in flera olika rätter, ungefär en rätt per person. Alla tar sedan från de gemensamma faten och lägger upp på sin egen tallrik.

Huiguo rou - "Tillbaka till grytan"

Yuxiang qiezi - fiskdoftande aubergine

En bra bas.

Ekorrfisk

Lika snyggt som på kinesiska restaurangen Dragon House blir det kanske inte, men om du vill göra ekorrfisken själv är det här ett ganska enkelt recept.

Fem knep för kinamaten

Sara Berggren