Julflygen snart fulla

Boka biljetten innan det är för sent - Resa har kartlagt läget just nu

1 av 2
Senegal har seglat upp på charterhimlen.
RESA

Vill du resa dagarna före jul är du ute i sista minuten, oavsett om du ska åka till Thailand eller Luleå.

Allra värst är det den 22 december.

Flyg

Kan du resa någon annan dag än den 22 december finns det hopp, men på flygningarna norrut finns det bara ströplatser kvar dagarna före jul.

- De som vill till Norrland har lärt sig boka redan i augusti, så fort semestrarna är över, säger Mikael Wittberg på Skyways.

Både Flynordic och SAS ser liknande tendenser - flygningarna norrut börjar redan bli fulla, men det finns platser kvar för den som vill resa söderut.

Prisexempel: Stockholm-Luleå, 22 december, 1708 kr (Flynordic). Stockholm-Göteborg, 22 december, 447 kr (Skyways).

Tåg

Julbokningarna för tågen kommer igång senare än flyget, så just nu finns det gott om platser kvar. Ungefär hälften av platserna är bokade i julveckan. Undantagen är tre avgångar den 22 och 23 december: X2000 till Malmö och Sundsvall och tåget till Östersund.

- Men vi räknar med att bokningarna kommer att sätta fart nu i dagarna, säger Ann Sofie Bäck på SJ.

Prisexempel: Stockholm-Luleå, 22 december, 1355 kr. Stockholm-Karlstad, 22 december, 370 kr.

Buss

Har du tiden för dig, eller inte ska resa så långt, är bussen ett alternativ. Swebuss Express garanterar att du inte ens behöver boka biljett i förväg. Blir det fullt på en buss sätter man helt enkelt in en till. Biljetten blir däremot billigare ju tidigare du bokar den.

Prisexempel: Stockholm-Karlstad, 22 december, 224 kr

Stockholm-Sundsvall-Luleå, 22 december, 420 kr.

Solcharter

Många charterresor är redan fullbokade. Det finns enstaka platser kvar till Cypern, Marocko, Mallorca och Kanarieöarna.

Att resa till Thailand över jul och nyår blir en dyr affär, om du överhuvudtaget hittar en resa. Bara flygbiljetten till Bangkok kostar minst 13000 kr. Leta flygpriser på:

www.aftonbladet.se/resa/flyg

Mer ovanliga alternativ är inte lika fullbokade. Go international har platser kvar till Senegal med avresa den 19 december, 15 dagar, från 12995 kr inklusive boende.

www.gointernational.se

Sätt ihop resan själv

Till Kanarieöarna kan du till exempel hos Sembo sätta ihop reguljärflyg och boende till ett paket. Priset hamnar på omkring 13000 kr för två personer som delar en lägenhet av mellanklass.

www.sembo.se

Eller vill du kanske fira en storstadsjul? Svalare men klart billigare resa. Med Ryanair kommer du till Rom för 501 kr t/r, eller till Barcelona/Girona för 583 kr t/r.

www.ryanair.se

Sara Berggren