Rom genom nyckelhålet

Här hittar du vackraste vyn över eviga staden

RESA

Nej, det är inte nyfikna snokare som står där och kikar genom nyckelhålet.

De njuter av Romsvackraste och hemligaste utsikt.

Rom är fullt av intryck. Vart man vänder sig finns det så himla mycket – av allt: nunnor, du-

vor, turister, souvenirer och historiska lämningar. Det fullkomligt myllrar i varenda liten gränd, trafikkorsning och tunnelbanevagn. Rätt härligt och spännande visserligen, men det blir helt enkelt bara för mycket ibland.

Uppe på Aventinen, en av Roms sju kullar, ovanför Forum Romanum, gömmer sig rena rama spat för trötta ögon, en tillflyktsort för alla som överdoserat på den eviga staden. Här finns inga alternativ, den här sevärdheten måste du inta i små doser. Bara ett öga i taget kan nämligen njuta av synen – det andra får vila helt.

I en träport i muren som omger malteserriddarnas stora gård har metallen kring nyckelhålet blivit alldeles slät och nött av tusentals näsor som pressats mot dörren. Luta pannan mot porten, kika genom nyckelhålet och njut av Roms vackraste utsikt.

En välkrattad och lummig allé ramar in en perfekt vy av Peterskyrkans kupol. Här får du Roms själva kärna serverad i en alldeles lagom munsbit, som en utsökt liten chokladpralin efter en överdådig middag.

Få guideböcker bryr sig om att nämna nyckelhålet. Porten är oansenlig och muren avslöjar inget av den vykortslika scen som gömmer sig bakom den. Det enda som skvallrar om att det är något särskilt på gång här, är den märkliga synen av en och annan turist som står och trycker sin kamera mot dörren.

Å andra sidan är det inte svårt att hitta. Vår taxichaufför tvekar inte en sekund efter att ha hört oss säga ”keyhole” utan far tvärsäkert direkt till rätt ställe.

Innan du ger dig ner för kullen och tillbaka ut i Roms myller, ta en promenad kring Aventinen. Det som en gång var platsen för vilda backanaler är i dag en fridfull plats full av klosterträdgårdar och tysta kyrkor. Efter en halvdag här är du redo att tampas med turistflockarna igen.

Så hittar du till utkiksplatsen

Sara Berggren