Ta miljövägen till solen

Buss till Kroatien - billigare occh miljövänligare än flyget

Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Peter Gustafsson är en av chaufförerna som kör bussen ner till Kroatien.
RESA

MALMÖ–MEDULIN. Flygrädda, miljömedvetna och prispressare – alla trängs de i 24 timmar under samma tak när bussen sätter kurs mot Medelhavet.

Resa hängde med landvägen till solen.

Måndag 07.50 Dubbeldäckaren Tiffany från Hyllingebuss rullar in på Slussplan i Malmö. Vi baxar oss in på våra ganska smala säten. På andra sidan mittgången sitter Lise-Lott och Beatrice Fjellström, mor och dotter från Nissafors i Småland. De klev på bussen i Värnamo redan fyra i morse.

– Jag är flygrädd, så det här är enda alternativet. Vi har åkt till Spanien tidigare och vi tycker att buss funkar bra. Men det är svårt att sova, säger Lise-Lott.

Vår kvittrande reseledare Anna Toft räknar in oss och försäkrar sig om att alla är med innan vi börjar den långa färden.

Måndag 08.45 Anna Toft serverar kaffe för tio kronor koppen medan vi passerar över Öresundsbron. Runt om i bussen börjar 64 förväntansfulla semesterfirare att vakna till liv.

Måndag 10.45 Vi byter besättning. Chauffören Anton Pavlevski tackar för sig och tar bilen hem. Han ersätts av Peter Gustafsson och Gunilla Frankson som ska köra oss hela vägen till Kroatien.

En halvtimme senare rullar vi ombord på färjan till Rostock.

Måndag 16.15 Korvpaus på hårdtrafikerad trafikplats i Tyskland. Måns Andersson-Månsson 2,5 år från Bromölla har massor av spring i benen.

– Det är första gången vi testar det här. Det kanske blir flyget hem, ler pappa Niklas Månsson.

Måndag 22.34 Tandborstning på en annan trafikplats i Tyskland. Benen är stumma. På Tiffanys ned­re våning, bakom förarhytten, finns lyxplatserna med bord och gott om benutrymme. Här sitter de som bokat resan tidigt och myser. Vi andra skruvar ner oss på sätena så bekvämt vi kan.

Måndag 23.46 Tysk polis stoppar bussen. Vi uppmanas strängt att spänna fast säkerhetsbältena.

Tisdag 03.17 Passkontroll vid gränsen Österrike–Slovenien. På tre sekunder är Anna Toft på benen och möter tullen med ett stort leende och alla våra pass i en hög.

Tisdag 06.00 Första skymten av Adriatiska havet i kroatiska hamnstaden Rijeka. Det känns skönt att målet är inom räckhåll.

Tisdag 08.00 Äntligen framme i Medulin! Bortom det enorma hotellet glittrar havet och inne i restaurangen står frukostbuffén uppdukad. Vi raglar ut ur bussen på ben som ännu inte vaknat.

Måns Andersson-Månsson är däremot helt utvilad.

Tio lata semesterdagar väntar i Medulin på Istriens kust.

– Nu ska jag bada, säger nioårige Alexander Bratic från Jönköping och sätter fart mot hotellet.

Gunilla, Peter och Anna lastar ur bagaget. Om några timmar börjar de resan hemåt igen.

Buss på dig!

Läs också:

Nina Hampusson