Chockavgift: 3 400 kr/väska

British Airways chockhöjer avgiften för incheckat bagage

RESA

British Airways chockhöjer avgiften för incheckat bagage.

Nu får du betala 800–1 700 kronor enkel resa om du vill ha mer än en väska med dig.

Beslutet har väckt högljudda protester i Storbritannien och i nästa månad ska British Airways ledning försvara sig i en i direktsänd tv-utfrågning hos en transportkommitté i det brittiska parlamentet.

Den som har mer än en väska att checka in får betala 840 kronor extra per bagage enkel resa på europeiska destinationer. På långrutter är avgiften cirka 1 700 kronor per extra kolli, dvs 3?400 kr t/r.

Passagerare på långlinjer får under en övergångsperiod ta med sig 32 kilo bagage i en resväska. Detta sänks till 23 kilo från och med september månad.

– Då ska vi göra en utvärdering, säger Fredrik Gustafsson, presstalesman på British Airways i Sverige.

Destinationerna Karibien, USA, Kanada och Brasilien är undantagna från den nya bagageregeln. Dit får man fortfarande checka in flera bagage utan avgiftspåslag.

– De här ländernas nationella regler hindrar British Airways att ta ut extra avgift för bagage.

Är det ett sätt för bolaget att få in mera pengar?

–Det är inte många som har så mycket bagage. Endast 2 procent har mer än en väska att checka in. Men vi har inte tillåtit hur mycket bagage som helst tidigare heller. Det blir ingen större skillnad.

Varför gör ni det här då?

– Det handlar helt enkelt om att minska den totala bagagehanteringen. Det blir också tydligare för passageraren vad de ska betala om de har extra bagage.

Skrämmer ni iväg resenärer när det blir krångligt att flyga?

– Jag kan inte spekulera i vad det får för konsekvenser. Tolkningen i media är att förändringarna är jättestora, men vi förenklar både för bolaget och för resenärerna, säger Fredrik Gustafsson.

British Airways nya bagageregler:

Det blir dyrare att ha bagage hos British Airways. Foto: AP

Agneta Elmegård