Första "chartern" lyfte till rymden

...och 2007 är Virgins fem turistraketer startklara

RESA

På onsdagen genomfördes världens första privat finansierade ”gruppresa” till rymden.

Resan varade bara några timmar men snart kan både charterresor och hotell i rymden bli vardagsmat.

Världens alla hörn har redan utforskats av turister och nästan inga vita fläckar finns kvar. Vad gör man då? Jo, riktar blicken uppåt och planerar in en semester ovan ozonskiktet.

I ondags eftermiddag lyfte ”SpaceShipOne” från Mojaveflygplatsen i Kalifornien. Flera medier, däribland Aftonbladet, rapporterade att tre människor fanns ombord.

Inga riktiga passagerare

Men det var inte någon riktig gruppresa eftersom det utöver piloten bara fanns ballast motsvarande två passagerare ombord.

SpaceShipOne hann bara nosa lite på där rymden börjar på tio mils höjd innan det var dags att åka ner igen. Resan tog sammanlagt 1,5 timmar.

Rymdskeppet är en av favoriterna till Ansari X Prize, en tävling som ger tio miljoner dollar till den som först ordnar en turistresa till rymden och lyckas upprepa bedriften inom två veckor. Bakom tävlingen står några amerikanska företagsledare som inspirerats av Charles Lindberghs klassiska flygning över Atlanten 1927 och som nu vill få igång rymdturismen.

5 turistraketer om tre år

De är på god väg. I måndags avslöjade nämligen den brittiska miljardären Richard Branson att hans Virgin-koncern ska bygga 5 turistraketer liknande ”SpaceShipOne” som ska vara startklara redan om tre år.

– En dag hoppas jag att våra rymdraketer ska få barn över hela världen att undra varför vi en gång trodde att rymdresor bara var en dröm, säger Richard

Branson enligt nyhetsbyrån AP.

Branson har redan paxat en av de fem platserna på premiärturen år 2007, vi andra måste hosta upp drygt 1,5 miljoner kronor för att följa med.

www.xprize.org

www.virgingalactic.com

Tito betalade 144 miljoner

Åsa Erlandson