Ladda för världens 10 hetaste fester

Aftonbladet Resas Thomas Gustafsson rankar de bästa karnevalerna i världen

1 av 3 | Foto: AP
Feststämning. Sambatakterna på kanevalen i Rio de Janerio gör att det är omöjligt att inte ryckas med i festen.
RESA

Medan svenskarna nöjer sig med att äta en semla på fettisdagen bryter den katolska världen ut i ett hämningslöst firande inför fastan. I år redan första helgen i februari.

1. Rio de Janeiro, Brasilien

Medryckande sambarytmer förvandlar gatan till en enda gungande folkmassa. Allt är kättja och fest och frustande glädje.

– Carnaval! skriker någon och man dras med in i dansen.

I gathörnet dundrar ett band sambamusiker fram rytmer som får kroppen att darra.

Festsugna fortsätter att strömma till från alla håll. Öl och sockerrörsbrännvin bjuds mellan främlingar.

Svettrusiga kroppar som rör sig rytmiskt mot varandra. Flirtiga leenden mellan kvinnor och män. Solen står högt mot klarblå himmel, det är varmt och fuktigt. Svetten klibbar i nacken.

Plötsligt förstår man vad allt handlar om. Här mitt i gatukorsningen i stadens centrum blir man ett med karnevalen.

– Visst är Rio fantastiskt, skriker Oscar som festar tillsammans med sin tjej Maria och några kompisar.

Oscar trycker en öl i näven:

– Visst är karnevalen fantastisk!

Tre dygns festande

Festen har pågått sedan i fredags. Tre dygn utan uppehåll. Det har varit långa nätter med maskeradbaler på galna klubbar och storslagna middagar och besök på sambaklubbar långt ute i förorterna. En kväll hann vi också med den påkostade paraden på arenan Sambódromo.

På de flesta ställen har det varit för mycket turister, massor med poliser, kommers och ficktjuvar vilket gjort att det inte riktigt gått att slappna av.

Men här i gathörnet är det grannar och vänner som festar. Alla som råkar komma förbi dras in i dansen. Unga och vackra. Gamla och trötta. Det spelar ingen roll om man är blek eller svart, fattig eller rik.

– Karnevalen är det bästa som finns, säger Maria senare över ett glas. Det spelar ju ingen roll varifrån du kommer, vem du är eller hur gammal du är.

– Under karnevalen suddas alla klassgränser ut. Här är alla lika.

Syndiga baler

Främsta anledningen att åka till karnevalen i Rio är alla fester som arrangeras runt omkring i staden.

Många som är besatta av det goda livet väljer Rio just för att vara med på de exklusiva och syndiga balerna.

Rio är visserligen berömt för sina stora parader. Varje år tävlar de 14 stora sambaskolorna om vilken som är bäst och vackrast genom att paradera framför kritiska domare på Sambódromo.

Kostymerna är hisnande vackra. Skådespelet färgsprakande och grymt sexigt. Biljett måste bokas i god tid, annars är man utlämnad till den svindyra svarta börsen.

Mer folkfest är det på Avenida Rio Branco där de lite sämre sambaskolorna paraderar. Och framför allt ska man inte glömma alla karnevalsfester som hålls av de olika sambaskolorna. Bästa partyt: Acadêmicos de Salgueiros.

Visst, man måste tänka sig för i Rio. Hundratals personer brukar dö under karnevalsdagarna. För turister är dock de största riskerna trafiken, alkoholen, havet och hiv.

2. Salvador de Bahia, Brasilien

Hetare än i Rio tack vare det afrikanska inslaget. Officiell start på torsdagsnatten, då hela centrum förvandlas till en enda stor gatufest med musik från sambatrummor, så kallade afro blocos, och jättelika lastbilar som kör runt med musikanläggningar.

www.carnaval.salvador.ba.gov.br

3. Recife, Brasilien

I Recife och förstaden Olinda i delstaten Pernambuco är karnevalen mindre turistanpassad. Startar på lördagen med den jättelika gatufesten Galo da Madrugada med upp emot en miljon människor. I lilla Olinda är firandet gemytligare.

www.recifeguide.com

4. Port of Spain, Trinidad & Tobago

Här regerar inte samban – utan calypsomusiken. Paraden imponerar med färgsprakande dräkter. Överallt pågår fester runt steelbanden som rullar runt i centrum och spelar den gamla karnevalshiten ”Feeling hot hot hot” av Mighty Sparrow.

www.gov.tt

Foto: AP
Santa Cruz - alla är med på festen.

5. Santa Cruz, Teneriffa, Spanien

Paraden är fin men det är festen på gator och torg som gör Santa Cruz till en av världens bästa karnevaler. Ung eller gammal, kanarier eller turist, alla är utklädda och tar del i festen. En annan fördel: det är tryggt och mycket säkert.

www.carnavaltenerife.es

6. Las Palmas, Spanien

Sedan länge pågår en strid mellan Santa Cruz de Tenerife och Las Palmas de Canarias om vilken karneval som är bäst. Santa Cruz leder just nu. Båda är faktiskt konkurrensvärdiga med de bästa karnevalerna i Brasilien.

www.laspalmascarnaval.com

Foto: AP
Venedig- klassiskt och sofistikerat.

7. Venedig, Italien

Elegantast av alla. Musiken är sofistikerad och klassisk, festerna påkostade med deltagare i vackra barockklänningar, tjusiga masker och uppsatta frisyrer. Hela staden är som en enda stor operascen där alla har en roll.

www.carnevalevenezia.com

8. Barranquilla, Colombia

I Colombia firas karnevalen på många ställen, bäst och störst är den i popstjärnan Shakiras karibiska hemstad. Het musik, medryckande dans – och festen blir därefter.

www.carnavaldebarranquilla.org

Foto: AP
Festligt i franska kvarteren i New Orleans.

9. Gualeguaychú, Argentina

Överallt i Argentina firas karnevalen, bäst är firandet i Gualeguaychú som ligger i den norra tropiska delen av landet, närmast Brasilien. Parader, kostymer och festligheter av samma slag som Brasilien.

www.turismo.gov.ar

10. New Orleans, USA

Mardi Gras är ett arv från stadens franska förflutna. Ordet är franska för Fettisdag. Festligheterna och paraderna kretsar kring de franska kvarteren. Ett vulgärt inslag på Bourbon Street är att man ger pärlhalsband åt dem som visar sina bröst eller sin penis.

www.neworleansonline.com

FAKTA

Guide/Karnevalen i Rio

Åka hit

Paketresor hos www.brasilienspecialisten.se och www.brasilienexperten.se

Billigast reguljärt är brasilianska TAM, från 8 100 kr från Arlanda via Paris.

Bo

Inför karnevalen fördubblas hotellpriserna. De billiga alternativen är redan slut. Leta boende här:

www.hotels.com

www.rio-de-janeiro-hotels.net

Karnevalsbiljetter

Mycket info och möjlighet att skaffa biljetter till Sambodromen och baler på sajten:

www.rio-carnival.net

Läsa mer

Aftonbladets Rioguide finns att ladda ner på nätet.

www.aftonbladet.se/resa