Nytt år – hit reser vi helst 2008

RESA-redaktionens bästa tips för 2008

1 av 8
Revansch Efter ett ansiktslyft är Mallorca i ropet igen.
RESA

När januarimörkret känns som mörkast och vardagen åter är här efter julhelgerna – vad passar då bättre än att planera årets resor? Här är Resaredaktionens 10 bästa tips för 2008.

MALLORCA

Klassikern funkar fortfarande

Svensk charterklassiker som de senaste åren genomgått ett rejält ansiktslyft. Nu vimlar det av chica ?designhotell, hippa barer och lyxiga gourmetrestauranger runt om på den gröna ön. Besök småbyar i bergen, vandra, spela golf eller leta efter nya, obefolkade stränder. Att det dessutom går lågprisflyg till ön gör den än mer lockande som resmål.

Prisexempel: En vecka i Illetas från 6 865 kr/person med del i dubbelrum, med Ving.

TÅGCHARTER

Semestra miljövänligt

Vi blir allt bättre på att tänka på miljön – även på semestern. Tågcharter har blivit en stor succé, och i sommar finns mängder av resmål att välja mellan. I kombination med en temaresa sparar du inte bara miljön utan kan passa på att lära dig nya saker samtidigt.

Prisexempel: Åtta dagars rundresa med tåg till Alsace och Champagnedistrikten i Frankrike med Temaresor, från 15 398 kr/person med del i dubbelrum. Avresa från Malmö Central.

ITALIEN

Frossa i fantastisk mat och goda viner

Maten, vinet, solen, shoppingen, stränderna, landskapet. Det finns många anledningar att åka till Italien. Speciellt i år, när Fritidsresor lanserar nya charterresmålen Apulien och Abruzzo i södra Italien och Solresor börjar med resor till

Sicilien.

Prisexempel: En vecka i Silvi Marina, Abruzzo med Fritidsresor från 4 798 kr/person med del i dubbelrum.

VIETNAM

Vinterns uppstickare

Vinterns klart hetaste uppstickare. I Vietnam finns massor att upptäcka för den som tröttnat på turisthorderna i Thailand. På ön Phu Quoc hittar du garanterat en alldeles egen strand, och den myllrande storstaden Saigon är full av shoppingfynd och spännande upplevelser.

Prisexempel: Kombinationsresa Saigon tre dagar och Phu Quoc elva dagar från 13 048 kr/person med Apollo.

ISLAND

Billigare resor till Blå lagunen

Hetast i Norden 2008. För många är Island drömön som känns exotisk, trots att den väntar bara några timmar bort. Dessutom har det blivit betydligt billigare att ta sig dit, vilket gör att allt fler äntligen kan få uppleva ångan från Blå lagunen och hummerdoften på någon av Reykjaviks restauranger.

Prisexempel: 2 775 kr/person för flyg och två nätter på hotell med Vulkanresor.

ÖSTERRIKE/SCHWEIZ

Fotbollsfeber i sommar

Glöm Grekland – i sommar blir Österrike och Schweiz de hetaste resmålen i Europa. Fotbolls-EM-febern kan få den mest sansade att vilja sätta på sig tyrolerhatt och ta första, bästa flyg eller tåg till det blågula supporterlägret i Österrike.

Prisexempel: 10 320 kr/person för bussresa från Stockholm till Innsbruck, två nätter på hotell och biljett till Sverige–Spanien, med Nickes.

SVERIGE

Äventyren finns även på hemmaplan

Det ökande miljömedvetandet och faktumet att rekordmånga bodde på STF:s vandrarhem 2007 tyder på att allt fler väljer att stanna hemma i år. Och upptäcker att äventyret finns närmare än vi tror. Öluffa i skärgården, vandra i fjällen, lyxa på anrika badhotell, gourmetturista på Gotland – det finns många skäl att plocka fram Sverigekartan inför årets semester.

Prisexempel: Familjefjällvecka i Saltoluokta, 10 550 kr för två vuxna och två barn med STF, inkl sex nätter i familjerum, helpension och aktiviteter.

BUENOS AIRES

Sydamerikansk utmanare till New York

För den som varit i New York och är sugen på något nytt. Den sydamerikanska motsvarigheten har de finaste metropolitiska ingredienserna – barerna, shoppingen, boulevarderna – och är dessutom lite varmare och mycket billigare.

Prisexempel: Från 9 655 kr/person för en vecka i mars med flyg med Iberia och boende i dubbelrum på tvåstjärnigt hotell.

USA

Valutafest i väst

Dollarfallet gör att allt fler kan förverkliga drömmen om USA. Och när allt fler längtar västerut fylls charterkatalogerna nu av nya, lockande erbjudanden till Miamis stränder, Las Vegas neon och den eviga drömön Hawaii.

Prisexempel: 12 580 kr/person för en vecka med boende i dubbelrum i Miami Beach med Ving.

KINA

Växer så att det knakar

Sommar-OS i Peking är den minsta anledningen att åka till Kina i år. Men lägg till kulturen, maten, landets rika historia och en ekonomi som växer så det knakar så är anledningarna att åka till Kina nästan lika många som dess invånare. Men res med tom resväska – Peking är en shoppingstad i världsklass!

Prisexempel: Tio dagars rundresa till Shanghai, Xian och Peking med Kinaresor från 16 650 kr/person.